Amerikaan krijgt 170.000 dollar schadevergoeding na filmen politie

Jasper van Bladel 1835 0
Filmen van Amerikaanse politieagenten die bezig zijn met een arrestatie kan jezelf ook een arrestatie opleveren. Dat merkte advocaat Simon Glik in 2007. Maar hij stond in zijn recht en krijgt nu 170.000 dollar schadevergoeding van de stad Boston.

De politie in Boston was bezig met de arrestatie van een drugsdealer toen Simon Glik zijn telefoon pakte om dat te filmen. De politie was daar niet blij mee en arresteerde de advocaat. Simon liet het er echter niet bij zitten en klaagde de stad Boston aan, omdat hij zich aangetast voelde in zijn burgerrechten. Hij was en is ervan overtuigd dat hij in zijn recht stond. ‘Openlijk een video opnemen is geen misdaad en die agenten hadden dat moeten weten.’ 

In zijn recht

En Simon Glik kreeg gelijk. De rechter oordeelde dat niemand zomaar gearresteerd mag worden voor het vastleggen van politieacties in het openbaar. De stad Boston moet hem nu 170.000 dollar schadevergoeding betalen.

Gewoon doen

Dus als je ooit in Amerika bent, film gerust een politieagent. Je staat in je recht. Hier in Nederland mag dat trouwens ook gewoon, als je ze maar niet hindert bij hun werk. 


De politie van Washington DC in actie in 1932. Of deze fotograaf gearresteerd is weten we niet.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper