Alternatieve zebrapadfoto The Beatles wordt geveild

Jasper van Bladel 2333 0
Een foto van vier mannen op een zebrapad in Londen, dan weet iedereen meteen waar het over gaat: de beroemde cover van het album Abbey Road van The Beatles. Nu wordt een alternatieve foto, waarop ze in een andere richting lopen, geveild.

Tien minuten duurde het maar, het maken van de iconische foto. John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison liepen op 8 augustus 1969 over het zebrapad voor de EMI Studios (later Abbey Road studio) op en neer terwijl fotograaf Iian MacMillan met zijn Hasselblad op een trapje stond te fotograferen. Het verkeer werd opgehouden door een politie-agent.


The Beatles lopen richting de studio en Paul McCartney draagt sandalen © Iian MacMillan

Blote voeten

De foto die uiteindelijk op de cover terechtkwam is wereldberoemd geworden. Talloze toeristen staan dagelijks op het zebrapad om de foto na te doen en de Volkswagen Kever links in beeld wordt tegenwoordig in het Volkswagen museum in het Duitse Wolfsburg tentoongesteld. De foto heeft ook ophef veroorzaakt. In die tijd werd er gespeculeerd dat Paul McCartney overleden zou zijn bij een auto-ongeluk en dat de andere Beatles hem vervangen zouden hebben door een dubbelganger. Op de zebrapadfoto loopt McCartney op blote voeten. Sommigen vonden dat die blote voeten een bevestiging waren dat er echt iets aan de hand zou zijn met Paul.

Andere richting

McCartney zelf zegt al jaren dat hij het warm had en daarom op een moment zijn sandalen uitgedaan heeft. Op de foto die nu geveild wordt zien we dat hij daar zijn sandalen nog wel aan zijn voeten heeft. De bandleden lopen overigens in een andere richting dan op de albumcover. Ook wandelen ze niet helemaal gelijk. Mede daarom zal indertijd gekozen zijn voor een andere foto.

Grote opbrengst

De foto die nu geveild wordt is nummer drie van een serie van vijfentwintig afdrukken. Het veilinghuis Bloomsbury Auctions verwacht dat de plaat een groot bedrag op gaat brengen. Ze schatten voorzichtig op zeven tot negenduizend pond, maar verwachten dat de uiteindelijk verkoopprijs misschien wel het dubbele zal bedragen.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper