Als ik toen wist...

Redactie 688 0
Jullie zullen, net als ik ongetwijfeld, meer dan eens hebben stilgestaan bij de gedachte: wat zou er zijn gebeurd als ik toen niet

Jan Buitelaar
Neen, ik doel meer op de ‘eenvoudige’ keuzes. Vier jaar geleden ging ik digitaal. Na jaren een Leica R8 te hebben gebruikt maakte ik toch de grote overstap. Die keus was niet te moeilijk, de techniek was volwassen en de voordelen van digitaal waren overduidelijk. Het scheelde handenvol geld en met een goede workflow veel tijd. Hoewel die knoop was doorgehakt, was de keuze van het toestel lastiger. Jaren heb ik op de digirug van Leica gewacht, maar de levering werd betreurenswaardig vaak uitgesteld. Ik wilde geen keuze maken die onomkeerbaar was.

Wat ik echt betreurde was dat bij verkoop de R8 geen drol meer opbracht. Uiteindelijk met een Canon 20D begonnen. Ik had de keuze uit de ‘oudere’ Nikon D70 en de nieuwe maar duurdere Fuji S3 Pro. Ik koos de 20D vanwege 8-megapixel-sensor en omdat Canon al een fullframe body, de 1DS, had. Noch Nikon noch Fuji bood die mogelijkheid. Bovendien vond ik de sensor van de D70 te hard en de S3 te duur.

Na twee Kodak DCS Pro slr-c bodies (fullframe digirug) en een Canon 5D werk ik met 1D’tjes. Ogenschijnlijk ben ik draagkrachtig, financieel gezien bijna bijstandsgerechtigd. Alleen al de afschrijving op apparatuur is moordend.


Ik had geen Nikon, Fuji of Canon moeten kopen. Ik had moeten wachten op de 'bio-beeldverwerker'.

Het enige leuke aan die gigantische afschrijvingen op apparatuur is dat ik de keuze die ik toen maakte over heb kunnen doen.
-Nikon D70, de sensor: nog steeds te hard.
-Fuji S3 Pro, een pracht sensor, mooi dynamisch bereik, maar te traag.

Ik weet het nu, ik heb toen de verkeerde keuze gemaakt. Ik had geen Nikon, Fuji of Canon moeten kopen. Ik had moeten wachten op de 'bio-beeldverwerker'.
De voordelen? Een intelligente biologische sensor zonder resolutie beperkingen, een die vastlegt wat jij ziet of wil laten zien. Ingebouwde 3D lenzen van 1 tot tig mm. Een niet te filmen ‘fps’-rate. Een ongehoord snelle dataoverdracht en onbeperkte opslag.

Eigenlijk heb ik die al, alleen mis ik de interface naar pc nog !

Jan Buitelaar,
fotograaf

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie