Alpa 12 FPS: eindeloos combineren

jesse kraal 2858 0
Elke camera met de mogelijkheid om objectieven te wisselen maakt deel uit van een camerasysteem. De Zwitserse camerafabrikant Alpa vindt het echter te beperkt om zich te beperken tot één systeem en komt daarom met de 12 FPS. Van Hasselblad tot Canon, met deze camera kun je eindeloos combineren.

De basis van de Alpa 12 FPS wordt gevormd door een rechthoekige module die een Mamiya-spleetsluiter (FPS staat voor Focal Plane Shutter) herbergt en een processor die de sluiter en diverse objectieven kan aansturen. Een lensvatting ontbreekt op de camera, wel kun je losse modules met lensvatting monteren. Op die manier kun je objectieven van verschillende merken gebruiken, van Hasselblad tot Canon en van Nikon tot grootformaatobjectieven.

Alpa
De Alpa 12 FPS is qua formaat nog goed te behappen. Wel ontbreekt een zoeker, deze zul je zelf moeten monteren.

Lensmodules

Bijzonder is de mogelijkheid om het diafragma van Canon EF- en Nikon PC-E-objectieven elektronisch te bedienen. Deze objectieven hebben geen mechanisch diafragma of diafragmaring. Op deze manier kun je de objectieven alsnog met behoud van (bijna alle) functionaliteit benutten. De mogelijkheid om automatisch scherp te stellen ontbreekt echter.

Alpa
Links zie je de sluiter, hiervoor moet een digitale achterwand worden geplaats. Rechtsonder ruimte voor een grote Sony-batterij, daarboven de bedieningselementen.

Digitale achterwand

Aan de ene kant van de Alpa 12 FPS monteer je dus een lensmodule, aan de andere kant is er ruimte voor een digitale achterwand. Gebruik je kleinbeeldobjectieven (de Canon-module is te combineren met een groot scala aan adapters) dan benut je uiteraard niet het volledige oppervlak van een middenformaatsensor, tenzij je shift-objectieven gebruikt. Met grootformaat- of middenformaatobjectieven heb je dat probleem uiteraard niet.

Alpa 12 FPS

Prijs nog onbekend

Een prijs heeft Alpa nog niet bekend gemaakt, maar reken niet al te veel op een vriendelijk prijskaartje. Ons vermoeden is dat je toch zeker wel een paar duizend euro zal moeten neertellen voor de 12 FPS. Tel daarbij op dat je ook nog in het bezig moet zijn van een digitale achterwand en het wordt al snel duidelijk dat Alpa vooral professionele fotografen als doelgroep ziet.

Alpa
Verwacht geen koopje, voor de Alpa 12 FPS zul waarschijnlijk wel een paar duizend euro moeten neertellen. En dan heb je nog geen achterwand, zoeker of lensmodule.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse