Alles wat je moet weten over de ZEISS Batis-objectieven

Julian 2453 0
Onlangs introduceerde ZEISS een nieuwe serie af-objectieven. De Batis 85mm f/1.8 en 25mm f/2 zijn geschikt voor de Sony A7-camera's en komen in juli op de markt. ZEISS stelde een uitgebreide FAQ samen met vragen en antwoorden.

De meest opvallende eigenschap van de nieuwe ZEISS Batis-objectieven, is het oled-schermpje waarop informatie over het diafragma en de scherptediepte wordt getoond. Waarom kiest ZEISS voor een elektronisch display en wat is de levensduur van het schermpje? In de FAQ geeft de fabrikant antwoord op die en nog veel meer vragen.

Focus-by-wire

Een speerpunt van de nieuwe Batis-objectieven is de autofocus. Uiteraard kan er ook handmatig scherpgesteld worden. De elektronische objectieven zijn voorzien van een 'focus-by-wire'-systeem met servomotoren. Draai je snel aan de focusring, dan overbrug je snel een grote scherpstelafstand. Door langzaam te draaien kun je juist heel precies scherpstellen. Volgens ZEISS zouden objectieven mechanische handmatige focus voor de Sony E-vatting veel zwaarder en duurder zijn dan de huidige oplossing.

ZEISS Batis

Meer Batis-objectieven op komst

ZEISS Laat in de FAQ ook weten dat er meer Batis-objectieven, met andere brandpunten, op de planning staan. Op dit moment wil de fabrikant daar echter nog geen verdere details over loslaten.

Wat betekent Batis?

Een grappig detail is de naamgeving. Sinds 2013 geeft ZEISS nieuwe objectieven een familienaam die is afgeleid van de Latijnse naam van een vogelfamilie. Batis is een geslacht van zangvogels, zo leert Wikipedia ons. Eerder verschenen de Touit-, Loxia- en Otus-objectieven. Fanatieke vogelaars weten ongetwijfeld welke vogels daar bij horen.

ZEISS geeft aan dat de namen geen directe referenties zijn naar de karakteristieken van de betreffende vogels, maar wil hiermee de verschillende series een herkenbare identiteit geven.

Prijs en beschikbaarheid

ZEISS-Importeur Transcontinenta verwacht dat de Batis 25mm f/2 en 85mm f/1.8 vanaf juli beschikbaar zijn. De groothoek kost 1339,95 euro, het portretobjectief met optische beeldstabilisatie heeft een adviesprijs van 1229,95 euro.