Allan Sekula – The Forgotten Space

Redactie 811 0
Het Fotomuseum, Doc.Eye Film en SKOR presenteren de nieuwste film ‘The Forgotten Space’ van de fotograaf, filmer en schrijver Allan Sekula. Na de filmvertoning vertelt hij volgende week zaterdag in een lezing over de film en zijn andere werk.

'The Forgotten Space’ gaat over de triomftocht van het containervervoer. De rode draad is de relatie tussen de vervoersstromen op zee en de groeiende globalisering. De film toont de sluipende voortgang van een industrie die zich over de hele wereld heeft kunnen verspreiden en niet meer alleen in Westerse landen geconcentreerd is.

Kleine verhalen

Het filmische essay beweegt zich tussen vier havensteden: Rotterdam, Bilbao, Los Angeles en Hong Kong. Sekula volgt samen met  regisseur en filmhistoricus Noël Burch de goederencontainers  over zee naar de distributiecentra en het vervoersachterland. Daarbij zijn ze vooral geïnteresseerd in de 'kleine verhalen': de wijze waarop de globalisering lokale gemeenschappen, arbeiders, boeren en consumenten beïnvloedt.

Wereldpremière

De film ging vorig jaar in wereldpremière op het film festival van Venetië en won de Orizzonti Special Jury Prize voor beste lange film. Aanleiding voor het maken van ‘The Forgotten Space’ was de aanleg van de Betuweroute. Oorspronkelijke opdrachtgever voor een kunstwerk daarover was de Gemeente Lingewaal waarna Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) met het initiatief kwam voor een filmproductie met Allan Sekula en Noël Burch. De film werd geproduceerd door Doc.Eye Film met WILDart FILM als coproducent.

Kaarten

De filmvertoning en de lezing vinden plaats op zaterdag 19 februari 2011 in LantarenVenster te Rotterdam. Kaarten zijn voor vijftien euro verkrijgbaar via de online winkel van het museum. Bij de lezing zal regisseur Noël Burch ook aanwezig zijn.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie