Algoritme voorspelt of foto's in herinnering bijven hangen

Algoritme voorspelt of foto's in herinnering bijven hangen

Mark Moed 1031 0
MIT heeft een algoritme ontwikkeld dat kan zien of een foto herinnerd of juist weer snel vergeten zal worden. Door het identificeren van de delen van het beeld die de meeste indruk maken kan een score vastgesteld worden.

Geleerden van de Computer Science and Artificial Intelligence LAB (CSAIL) van het MIT (Michigan Istitute of Technology) hebben een algoritme ontwikkeld waarmee aangegeven kan worden of een bepaald beeld in de herinnering zal blijven hangen.

Score

Je ziet het effect als een kleurenpatroon: hoe warmer, hoe meer dat deel van de foto onthouden wordt. Delen met een blauwe kleur worden het minst onthouden. De foto krijgt een score van 0 tot 1.

Algoritme voorspelt of foto's in herinnering bijven hangen

MemNet algoritme

Door het MemNet algoritme kan van te voren bepaald worden of een foto opgemerkt en herinnerd zal worden. Als deel van het project heeft de MemNet-groep een database met meer dan 60.000 beelden samengesteld. Elk beeld is beoordeeld via de MemNet methode waarbij je het MemNet kleurenpatroon ziet als je je muis over de foto beweegt. Je kunt ook zelf beelden aan de database toevoegen om te kijken hoe memorabel ze zijn.

Voor wie?

De MemNet methode is in principe interessant voor adverteerders die van te voren na kunnen gaan of een foto voldoende memorabel zal zijn. Ook fotografen en cineasten kunnen hier uiteraard hun voordeel mee doen.

Klik hier voor meer fotografische innovaties van MIT.

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark