Al het moois op Professional Imaging 2016

Al het moois op Professional Imaging 2016

Redactie DIGIFOTO Pro 2899
Met 90 exposanten op 6000 vierkante meter is Professional Imaging de grootste fotografiebeurs van Nederland. DIGIFOTO Pro was vandaag heel de dag op de beurs aanwezig, om de nieuwste camera's, objectieven en accessoires te bekijken.

In de afgelopen tijd zijn er veel nieuwe camera's, objectieven en accessoires geïntroduceerd. Op Professional Imaging zijn ze, verdeeld over drie hallen, allemaal naast elkaar te bekijken. We maakten een rondgang langs de stands.

Nikon

Eén van de grootste stands van de beurs is in handen van Nikon. Nikon heeft een deel van de stand ingedeeld als speelveld. Hier wisselen een voetballer en een 'pop-and-lock' danser elkaar af en kan je verschillende camera's op hun uitproberen. Ook was er op dit speelveld tijd voor een live shoot van niemand minder dan Little Shao. De wereldberoemde dansfotograaf die we in ons laatste nummer interviewden. Zelf waren we vooral geïnteresseerd in de nieuwe Nikon D5 en D500 camera's en de Speedlight SB 5000 flitser.

Van de nieuwe DL-serie van high-end compactcamera's van Nikon kon alleen een niet werkende sample van de DL18-50 f/1.8-2.8 in de hand gehouden worden. De overige twee modellen, waaronder het superzoommodel met een equivalent fullframebereik van 24-500mm waren alleen achter glas te bewonderen. Het DL18-50-model, voorzien van een 1”-sensor met 20,8 megapixels, heeft een kantelbaar scherm en valt in het segment op door zijn groothoekzoomobjectief.

Kijk voor meer informatie op de website van Nikon.

Leica

Bij Leica viel ons oog gelijk op de Leica X-U. Deze camera is speciaal ontworpen om naar de uiterste hoeken van de wereld mee te nemen. Hij is stofbestendig, werkt tot 15 meter onder water en overleeft makkelijk een val van ruim één meter. Deze compacte camera beschikt over een APS-C-sensor met 16 megapixels en een vast 23mm (35mm equivalent) f1.7-objectief voor haarscherpe foto's ook bij weinig licht.



Verder viel bij Leica de SL op. Deze fullframe camera richt zich op de professionele fotograaf die meer zoom verwacht dan tot nu toe beschikbaar was in het Leica segment. Deze camera heeft alles wat je van een moderne professionele camera verwacht. Een 24 Megapixel fullframe sensor, 11 beelden per seconde en mogelijkheid tot filmen in 4K. Bij het uitbrengen van deze camera worden er ook drie nieuwe lenzen uitgebracht. Een 90-280mm-zoomobjectief, een 24-90mm-zoomobjectief en een 50 mm f/1.4-primeobjectief.

Als laatste nieuwe model was de Leica Q uit te proberen. Deze nieuwe compactcamera bevat een 24 megapixel fullframesensor, in combinatie met het Summilux 28mm f/1.7-objectief. Door het touchscreen is deze camera makkelijk in gebruik.

Meer informatie vind je op de Leica website.

Fujifilm

De stand van FujiFilm stond in het teken van drie nieuwe camera's. De X-E2s, de X70 en de X-Pro 2. Hoewel de FujiFilm X-E2s vooral een update is van de X-E2 zijn de X70 en X-Pro 2 wel zeer vernieuwend. 

Ze hebben de afgelopen jaren hard gewerkt bij FujiFilm. Dit resulteert in nieuwe sensoren en nieuwe processors. Dit is vooral te zien bij de X-Pro 2. Deze camera heeft een 24 megapixel APS-C-sensor en door de vernieuwde processor werken de 77 autofocuspunten sneller dan ooit te voren. Dit nieuwe model heeft een joystick om snel de juiste autofocuspunten te kiezen en een op verzoek van de gebruikers aangepaste menustructuur. Deze camera heeft een verbeterde hybridezoeker. Wanneer je door de viewfinder kijkt zie je niet alleen een optisch beeld met een transparante digitale overlay, maar in de hoek heb je ook een kleine pop-upuitsnede van het focusgebied, voor het checken van de focus.

De nieuwe X70 is gepositioneerd tussen de X30, met 2/3"-sensor, en de grotere X100T. Net als deze laatste heeft de X70 een APS-C-sensor, maar FujiFilm heeft de hybridezoeker verwijderd voor een compacter geheel.

Kijk voor meer informatie op de website van FujiFilm.
 

Olympus

De nieuwe trots op objectiefgebied bij Olympus is het nieuwe 300mm f/4-objectief. Dit objectief ligt nog niet in de winkels, maar was hier al uit te proberen. Uniek is de beeldstabilisatie van het objectief en in ieder geval de Olympus Pen F op de stand met elkaar kunnen samenwerken. Hierdoor is het volgens Olympus mogelijk om met dit objectief, met een kleinbeeldequivalent van 600mm, uit de hand te fotograferen met een sluitertijd van slechts 1/10s. Tevens is dit professionele teleobjectief bestand tegen weersinvloeden.

Het draaide bij Olympus echter niet alleen om objectieven. Ook de nieuwe Pen F kon aan de tand gevoeld worden. Deze camera is gericht op de creatieve enthousiast. Aan de voorkant zit een 'creative mode'-draaiknop, waarmee je snel kan schakelen tussen kleur, monochroom of een andere creatieve modus.

Kijk voor meer informatie op de website van Olympus.

Canon

Canon is het jaar goed begonnen en dat was te merken op de stand. Canon heeft dit jaar vrijwel de hele cameralijn vernieuwd en de mensen stonden in de rij om de nieuwe modellen aan de tand te voelen.

Begin februari kondigde Canon de EOS 1D X Mark II aan, het nieuwe vlaggenschip in het pro-segment. In het middensegment is een aantal weken geleden de EOS 80D aangekondigd. Deze camera richt zich niet alleen op fotografen, maar ook op videografen, met uitgebreide videomogelijkheden en de nieuwe 18-135mm-kitlens met optionele powerzoom-accessoire. Met deze accessoire kan vloeiend gezoomd worden. Eind vorige week week werd het nieuwe instapmodel EOS 1300D aangekondigd, voorzien van wifi en nfc.

Kijjk voor meer informatie op de website van Canon.

Sony

De twee objectieven waar Sony-liefhebbers lang naar hebben uitgekeken, de 24-70mm f/2.8 en de 70-200mm f/2.8, waren niet werkend te zien en te voelen op stand, maar Sony had deze twee weersbestendige Master G-objectieven wel in dwarsdoorsnede uitgestald in een vitrine. Deze objectieven zijn bedoeld voor professionele fotografen en zijn bij uitstek geschikt om de kwaliteiten van de fullframesensors in de Sony A7-serie ten volle te benutten. Uiteraard was ook de nieuwe A6300 present. Deze heeft nu een beduidend steviger behuizing van magnesium en de verbeterde 24 megapixelsensor beschikt nu over 425 autofocuspunten in plaats van de 179 punten bij de A6000.

Kijk voor meer informatie op de website van Sony Benelux.

Panasonic

Op cameragebied had Panasonic weinig nieuws meegebracht naar Professional Imaging, maar objectieven des te meer. De meeste aandacht ging uit naar het nieuwe 100-400mm-telezoomobjectief. Vanwege de 2x-cropfactor van de Four Thirds-sensor is dit objectief te vergelijken met een 200-800mm-objectief in kleinbeeldformaat, maar dan in veel compacter formaat. Dit objectief is weersbestendig, voorzien van een ingebouwde, uitschuifbare zonnekap en met een schroefje op de behuizing is de draaiweerstand van het zoomen aan te passen. Zeer inventief. Tevens was het nieuwe 12-60mm-kitlobjectief te bewonderen. Dit levert een kleinbeeldequivalent op van 24-120mm, maar dan wel in een zeer compacte behuizing. Het huidige 12-42-kitobjectief zal blijven worden aangeboden bij de goedkopere MFT-bodies van Panasonic.

Kijk voor meer informatie op de website van  Panasonic.

Pentax

Trekpleister bij Pentax/Ricoh was uiteraard de K-1, de eerste dslr van het merk met een fullframesensor. Pentax staat bekend om zijn weersbestendige en kloeke bodies en de K-1 wat dat betreft niet teleur. Bijzonder is de bijzondere ophanging van de lcd achterop. Hiermee kan je het lcd niet alleen kantelen, maar ook draaien en roteren in alle richtingen. Om de stevigheid van deze aparte constructie te demonstreren, werd de K-1 omhoog gehouden aan de lcd en werd de camera heen en weer geslingerd. Ook zijn er meerdere led's verstopt in de body om onder meer de knoppen in het donker te belichten of bij te schijnen bij het verwisselen van objectieven. Pentax biedt met de K-1 nu een logisch groeipad voor eigenaars van een APS-C-body van het merk.

Kijk voor meer informatie op de website van Pentax.

Sigma

We hadden heel graag de twee nieuwe SD Quattro-systeemcamera's met de drielaags Foveon-sensor in onze handen gehouden, maar die waren helaas nog niet beschikbaar. Deze camera's hebben een markant uiterlijk, met een meer aan de rechterzijde gepositioneerde elektronische zoeker en een 'getrapte' onderzijde. Dit laatste vergt ook een afwijkend ontwerp van de optionele grip. Ook het nieuwe 50-100mm f/1.8-objectief voor bodies met cropsensors was alleen op papier te bewonderen. Wel haalde Sigma een sample van het 30mm f/1.4 Contemporary-objectief tevoorschijn.

Kijk voor meer informatie op de website van Sigma

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie