Air Force One fotomoment veroorzaakt paniek

Julian 487 0
Een lage fly-over van een Boeing 747 langs de skyline van New York, gevolgd door twee straaljagers, heeft flinke paniek veroorzaakt in de ‘Big Apple’. Wat bedoeld was als een fotomoment haalde pijnlijke herinneringen aan 9/11 op.

Waar vliegtuigen normaal New York op zo’n 8000 voet hoogte passeren, cirkelde (een replica van) de Air Force One maandagochtend een half uur lang op 1500 voet hoogte langs het Vrijheidsbeeld en de skyline van Manhattan. Met de beelden van 11 september 2001 nog vers in het geheugen, stroomden kantoorgebouwen leeg en raakten duizenden inwoners van de stad in paniek. 

Promotiefoto's

Het doel van de vlucht was om nieuwe promotiefoto’s te maken van het presidentiële vliegtuig.  Waarbij het Vrijheidsbeeld en de skyline moesten dienen als achtergrond. De foto’s werden gemaakt vanuit een F-16, door een defensiefotograaf. Om geld te besparen, werd de fotoshoot gecombineerd met een militaire oefening, zegt een anonieme medewerker. De FAA (Federal Aviation Administration)maakte melding van de vlucht aan de NYPD(New York Police Departement), maar gaf daarbij de opdracht dit niet bekend te maken aan het publiek en de media.

Ook president Obama wist van niets, net als burgemeester Bloomberg van New York. Beiden reageren furieus op de zaak. Louis Caldera, hoofd Militaire zaken van het Witte Huis, heeft inmiddels de verantwoording op zich genomen en zijn excuses aangeboden.