Agnes Dherbeys wint OPC Robert Capa Medal

Redactie 821 0
De Franse fotografe Agnes Dherbeys heeft de Robert Capa Medal gewonnen bij de jaarlijkse wedstrijd van de Overseas Press Club (OPC). Zij deed dat met foto's van de anti-overheid rellen in Thailand, die ze schoot in opdracht van de New York Times.

Agnes Dherbeys verhuisde tien jaar geleden naar de hoofdstad van Thailand, Bangkok. Daar deed de 32-jarige fotografe vorig jaar voor de New York Times verslag van de ongeregeldheden en rellen tegen de overheid. Met haar close-up fotografie, 'direct en vol kracht', wint ze dit jaar de Robert Capa Medal van de Overseas Press Club.

'Ze fotografeerde dag en nacht en legde met gevaar voor eigen leven de gevechten tussen het regeringsleger en de protestanten vast', aldus de jury. Zij beschrijven Anges' werk als een 'emotionele weergave' van de choatische en gevaarlijke situatie in het land. Daarvoor zat ze dan ook negen weken tussen het geweld, van 'black saturday' tot de 'battle of Bangkok'.


Thailand - Growing Pains © Agnes Dherbeys

Robert Capa Medal

De Robert Capa Medal wordt jaarlijks uitgereikt aan de fotograaf met de beste, gepubliceerde fotoserie over een buitenlands onderwerp waarbij exceptionele moed en ondernemingsgeest voor vereist is. Het is een van de vele awards die de OPC uitreikt aan buitengewone (foto)journalisten. Zo zijn er ook prijzen voor de beste verslagen in verschillende categorieën, beste fotografische serie voor tijdschrift of boek en beste fotografische achtergrondreportage. Laatste twee prijzen (de Olivier Rebbot Award en de John Faber Award) ging respectievelijk naar fotografen Lynsey Addario en Daniel Berehulak.

Eerbetoon

De ceremonie in New York, waar de prijzen werden uitgereikt, stond in het teken van de onlangs overleden fotografen Chris Hondros en Tim Hetherington. Chris won eerder zelf ook een Robert Capa Medal, Tim Hetherington won de World Press Photo in 2007. Agnes won in diezelfde editie de tweede prijs in de categorie 'Spot News'.


Thailand - Growing Pains © Agnes Dherbeys

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie