Afzetmarkt instant-film camera's groeit in 2016 naar 6,4 miljoen

Afzetmarkt instant-film camera's groeit in 2016 naar 6,4 miljoen

PieterMolenaar 870 0
Volgens een artikel van The Wall Street Journal is de markt voor instant-film camera's explosief gegroeid en aan die groei is nog geen einde gekomen. In 2015 werden 5 miljoen van dergelijke camera's verkocht en de verwachting is dat dit in 2016 zal stijgen naar 6,4 miljoen.

Terwijl de markt voor digitale camera's jaar op jaar kleiner wordt, stijgt de verkoop van instant-film camera's naar grote hoogten. Vooral personen in de leeftijdsgroep 15 tot 30 jaar willen graag direct een foto van een gebeurtenis in handen hebben. Werden in 2004 wereldwijd nog maar 100.000 directklaar-film camera's verkocht, in 2015 werden maar liefst 5 miljoen stuks verkocht. Ter vergelijking: vorig jaar werden 1,4 miljoen digitale camera's verkocht.

Verdere groei in 2016

Volgens The Wall Street Journal zal de groei in 2016 voortgezet worden. Naar verwachting zal de verkoop van instant-film camera's dit jaar met 28 procent stijgen naar 6,4 miljoen. Vooral marktleider Fujifilm zal hiervan profiteren. Het Japanse bedrijf maakt al meer dan twaalf jaar Fujifilm Instax-camera's en plukt daar nu de vruchten van. De verkoop van Fujifilm X-systeemcamera's valt er in ieder geval bij in het niet. De groei in Europa blijft met 15 procent achter bij de 30 procent in Azië en de Verenigde Staten, maar instant-film is ook in Europa met een opmars bezig.

FujiRumors stelt dat het 'film'-gedeelte van de merknaam Fujifilm dus nog steeds gerechtvaardigd is, ook al is het bedrijf gestopt met de productie van de meeste filmrolletjes voor analoge camera's.