Afval gebruiken als huis

Afval gebruiken als huis

Nadja Geskus 1345 0
Dat er in de natuur veel afval ligt is algemeen bekend. Veel dieren komen dan ook vast te zitten in het zwervende afval. Sommige dieren raken zelfs zo in de war, dat ze het afval zien als iets natuurlijks. Shawn Miller fotografeerde heremietkreeften die afval gebruiken als hun nieuwe huis.

Crabs with Beach Trash Homes is een serie van fotograaf Shawn Miller. Momenteel fotografeert hij heremietkreeften (Coenobita purpureus) die hij vind over verscheidene stranden in Okinawa, Japan. Het vreemde aan deze kreeften, is dat ze afval gebruiken als hun nieuwe huis.

Heremietkreeften

Heremietkreeften staan bekend om hun slakkenhuis waar ze in wonen. Ze hebben deze nodig om hun kwetsbare achterlijf te beschermen. Er zijn zo’n 500 verschillende soorten en het merendeel leeft in het water. Het soort wat Shawn Miller fotografeert zijn de Coenobita purpureus. De meeste van dit soort zijn blauw, maar ze kunnen ook paars, roze, oranje of grijs zijn.

Afval

De hoeveelheid afval die rondslingert groeit met de dag. Heremietkreeften geven de voorkeur aan een schelp als huis, maar passen zich aan aan hun omgeving. Hoewel de foto’s van Shawn Miller er misschien schattig en ietwat komisch uitzien, is het zijn bedoeling om het bewustzijn voor dit probleem bij mensen te creëren. ‘Het is een ernstig probleem voor de oceaan en zijn bewoners. Het aantal heremietkreeften die ik vind met plastic doppen is bijzonder groot,’ vertelt Shawn op PetaPixel.

Milieubewustzijn

De foto’s worden gebruikt voor het milieubewustzijn en educatieve doeleinden. ‘De foto’s van krabben zijn zowel op een witte achtergrond gemaakt, waarna ze zijn vrijgelaten in de natuur, als in hun natuurlijke omgeving. Ik heb de voorkeur om ze te fotograferen met een groothoek lens, om een uniek perspectief te bereiken. Sommige foto’s maakte ik echter met een Canon 60 mm of 100 mm macro lens. De krabben zijn vrij klein, dus het is belangrijk om een lens die dichtbij kan focussen en een hoge kwaliteit kan leveren,’ meent Shawn.

‘Ons afval wordt een ernstig probleem op onze kusten! Laten we onze kusten schoon houden!’

Afval gebruiken als je huis

Afval gebruiken als je huis

Afval gebruiken als je huis

Afval gebruiken als je huis

Afval gebruiken als je huis

Afval gebruiken als je huis

 

Afval gebruiken als je huis

Vaker worden er projecten gedaan om het bewustzijn voor vervuiling te vergroten. Bekijk ook dit bijzondere project

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja