Afrikaner Blood wint Multimedia Contest WPP

Afrikaner Blood wint Multimedia Contest World Press Photo

jesse kraal 2936 1
Fotografe Ilvy Njiokiktjien en journaliste Elles van Gelder hebben met hun serie over een zomerkamp voor blanke Zuid-Afrikaanse jongens de eerste prijs in de categorie multimedia bij de World Press Photo in de wacht gesleept. Het is de zoveelste onderscheiding voor de documentaire.
Afrikaner Blood

De aangrijpende documantaire, waarin video, geluid en fotografie prachtig worden gecombineerd, laat zien hoe Afrikaner jeugd racistisch gedachtegoed wordt aangepraat. De blanke jongens stammen af van met name Nederlandse en Duitse emigranten en worden tijdens het zomerkamp tot 'echte mannen gemaakt'. Dit blijkt niet alleen zware militaire training te omvatten, maar ook het bijbrengen van racistische ideeen.

Kolonel Joosten leidt het kamp, onder de voormalige appartheids-regering was diende hij het leger. Hij leert de jongens niet van het huidige Zuid-Afrika te houden, maar het -  net zoals hij dat doet - te verafschuwen.

De videobeelden en de geluidsopnames werden gemaakt door journalist en videograaf Elles van Gelder, Ilvy Njiokiktjien verzorgde de fotografie. Onlangs won de serie al the 'Picture of the Year Award' in de categorie 'reporting multimedia'. Ook de fotoserie zelf viel al eerder in de prijzen bij de World Press Photo, Zilveren Camera en de Picture of the Year Award. Met recht een succesvolle serie dus!

Binnenkort in DIGIFOTO Pro Masterclass

Naast documentaire fotografie, werkt Ilvy ook als fotojournalist voor onder andere het ANP. Wij liepen onlangs een dag met haar mee en spraken haar over haar werk als nieuwsfotograaf. Dit artikel verschijnt eind maart in de DIGIFOTO Pro Special Edition Masterclass 1.2012

Ilvy\" width=
Ilvy Njiokiktjien aan het werk tijdens een staking van schoonmakers. Binnenkort in DIGIFOTO Pro Masterclass 1.2012!

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Ilvy blijft maar winnen en winnen. Wat een topper...