In nieuwe image search is gender uitgebalanceerd

Afbeeldingen zoeken zonder geslachtsstereotypering

Nadja Geskus 545 0
Denk je dat alle leraren van de basisschool vrouwen zijn? Of dat alle bouwvakkers mannen zijn? Als je zoekt op een bepaald beroep krijg je te maken met stereotypen. In een nieuwe browser-extensie genaamd Re-Search krijgen mannen en vrouwen meer gelijke ruimte in de zoekresultaten. Het Zweedse technologiebedrijf Semcon Global maakte een afbeeldingen zoekmachine mogelijk zonder geslachtsstereotypering.

Gender

Hoe ziet een fotograaf eruit? Als je een afbeelding zoekopdracht uitvoert op het woord ‘fotograaf’, zal je zien dat de mensen op de foto's bijna altijd mannen zijn. Volgens zoekmachines en stock photography bedrijven zijn fotografen ook meestal mannen, terwijl dansers en basisschool leraren meestal vrouwen zijn. Foto’s van mensen die een beroep uitoefenen, worden vaak gebaseerd op stereotypen. Semcon vond een oplossing hiervoor door het vrijgeven van hun browser extensie: Re-Search.

‘Alle ingenieurs worden afgeschilderd als mannen in gele helmen, hoe kunnen jonge vrouwen het gevoel hebben dat het werk voor hen van belang zou kunnen zijn? Rolmodellen zijn belangrijk wanneer mensen denken over hun loopbaan keuzes en het internet is de eerste plaats waar veel mensen zoeken naar informatie,’ zegt Anna Funke, Project Manager van Re-Search in Semcon.

Re-Search

Re-Search is gratis en werkt met de meeste browsers. Wanneer het wordt gelanceerd, zal de oplossing in staat zijn om 65 verschillende beroepen te beheren in het Engels. Re-search is hier te vinden en updates voor de uitbreiding van open source zijn hier te vinden.

 

 

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja