Groot, Groter, Nikkor 800mm f/5.6

AF-S Nikkor 800mm f/5.6E FL ED VR officieel aangekondigd

jesse kraal 6046 9
Het heeft even geduurd, maar Nikon heeft de 800mm f/5.6 nu officieel gepresenteerd. Nikon maakte er geen geheim van dat het objectief onderweg was, al in juli 2012 werd een prototype getoond en op de Olympische Spelen mochten enkele fotografen de supertele testen.

Oktober 2011 krijgen we het eerste teken van leven van de Nikkor 800mm f/5.6. Er duikt een patent op en de komst van het objectief lijkt ook vrij logisch. Tegenstrevers Canon en Sigma hadden op dat moment immers al een 800mm f/5.6 in het assortiment.

Begin juli 2012 toont Nikon een prototype van het objectief aan de pers tijden een golftournooi. Fotograferen met de supertele is nog uit den boze, al krijgen een aantal fotografen tijdens de Olympische Spelen wel dat genoegen.

Nu is moment aangebroken dat Nikon de 800mm rijp acht voor de winkelschappen. Het objectief is opgebouwd uit maar liefst 20 elementen in 13 groepen én nog een beschermend element aan de voorzijde. Ondanks zijn forse lengte van bijna een halve meter en de wagonlading aan glas heeft Nikon het objectief relatief licht weten te houden met vierenhalve kilo.

Nikon 800mm

Prijs

Wil je aan de slag met de AF-S Nikkor 800mm f/5.6E FL ED VR, zoals het objectief voluit heet, dan moet je diep in de buidel tasten. Voor 17.129 euro mag je de supertele mee naar huis nemen. Voor dat geld krijg je er wel een zonnekap, een speciale draagkoffer en een speciaal ontworpen teleconverter bij.

Speciale converter

Die teleconverter is iets speciaals, want deze is speciaal ontworpen voor de 800mm. En ook deze heeft een indrukwekkende naam: AF-S Teleconverter TC800-1.25E ED. Voor het eerst voorziet Nikon een teleconverter van ED-glas, wat de prestaties ten goede moet komen. De vergrotingsfactor van 1.25x maakt van de 800mm een 1000mm. Officiële gegevens over het lichtverlies zijn er niet, wij verwachten een afname van tweederde stops. Dat zou van de 800mm f/5.6 een 1000mm f/7.1 maken.

Vanaf 4 april is het objectief te koop bij een aantal geselecteerde dealers.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Matt H. Imaging

Zo, dat is een flinke toeter. Trek je beurs maar open ;-)

Deze prijzen zijn overigens heel normaal voor dit soort lenzen. De Sony 500mm F/4 G SSM kost ook een slordige 13.000 euro, en bij Canon is het niet anders.

afbeelding van peter w

check de internetwinkels voor wat je uiteindelijk - na een a twee jaar - werkelijk betaalt voor die lenzen. De Nikon 500 f4 VR G was bij uitkomen een jaar lang € 9.279,00 en je betaalt er sindsdien iets van € 6.839,00 voor (bedragen geplukt van de konijnenheuvel).

Dan nog, deze 800mm is uhmu... vrij prijzig. Iets voor de rijkere onder de rijkere amateur vogelfotografen.

afbeelding van Stephan

In Amerika is hij aangekondigd voor $17.900,- das is zoon 13.250,- euro.....kun je beter daar "gratis" op vakantie gaan en dit kanon mee naar huis nemen.

afbeelding van jesse kraal

En deze dan in je binnenzak verstoppen om zo importbelastingen te ontlopen? ;)

afbeelding van Anonymous

Fotokoffer mee....

Doos dumpen. Bon versturen via de post....dat gaat redelijk met verschillende objecten. Hoewel dit soort lenzen vaker wordt gecontroleerd. Zelf eens gehad met een 500mm f4. Moet aantonen dat deze van mij was.

afbeelding van Anoniem

Hoe toon je dat dan aan?

afbeelding van SK

Hmmmm, zou deze wel eens willen testen i.c.m. de Nikon V1 (cropfactor 2.7) :-)

afbeelding van Henri

Als ik dat prijskaartje zo zie ben ik blij dat ik hem niet nodig heb.....

afbeelding van Ed Agter

Sinds ongeveer een maand heb ik de lens nu in bezit en ben buitengewoon tevreden. Ik doe voornamelijk aan vogel fotografie en het is een geweldige lens en razend scherp zelfs met de .25 converter. Mijn eerste ervaring met een 800 mm was met de Sigma 300-800. Die was ook erg scherp maar veel te zwaar voor mij en ik heb hem dan ook weer verkocht. De Nikon 800 is slechts een pond zwaarder dan de door mij ingeruilde 500mm. Ik kan niet anders zeggen dat dit voor mij de beste lens is die ik ooit heb gekocht.