Aernout Overbeeke: Ndoto – Tanzania Dream

Redactie 1631 0
Galerie Eduard Planting in Amsterdam presenteert vrij werk van de internationaal bekende fotograaf Aernout Overbeeke. De expositie ‘Ndoto – Tanzania Dream’ focust op een aantal reizen die Overbeeke heeft ondernomen naar het Afrikaanse land.

Op geheel eigen wijze heeft Aernout Overbeeke het overweldigende, zinderende landschap en het dagelijks leven van de Masaï vastgelegd. De foto’s, in zwart-wit en kleur, zijn van 13 november tot en met 8 januari in Galerie Eduard Planting te zien. De onderwerpen variëren van een oude Masai-krijger die de wolken lijkt te beheersen, twee mannen onder een zwoele lucht tot zebra’s bij hun drinkplaats. Momentopnamen van een - soms letterlijk - schitterend continent. Foto’s die een cultuur vastleggen die langzaam maar onherroepelijk haar eigen identiteit verliest.

Zwart-wit en kleur

Aernout Overbeeke trok enige tijd met een groep Masaï op en hij schonk hen drie geiten, die werden geslacht. Hij wilde het tafereel aanvankelijk in zwart-wit foto’s vastleggen, maar besloot de serie in kleur te maken toen hem de rode kleding van de Masaï opviel in combinatie met het bloed van de geiten. De fotoafdrukken voor ‘Ndoto – Tanzania Dream’ zijn door Overbeeke zelf gemaakt op barietpapier met gebruik van lith-ontwikkelaar. Het resultaat is een zeer contrastrijk beeld. Het is een volledig te sturen proces, waarbij Overbeeke de baas van de materie blijft en alles zelf onder controle kan houden.

Foto © Aernout Overbeeke

Boek met gesigneerde foto

Van ‘Ndoto – Tanzania Dream’ verschijnt eind november bij Uitgeverij Ludion (Antwerpen) een gelijknamig fotoboek. Van het boek is tevens een speciale editie verkrijgbaar, inclusief een door Aernout Overbeeke afgedrukte en gesigneerde foto. Hierbij is er keuze uit vijf verschillende foto’s. De prijs van deze speciale editie, met  een oplage van honderd exemplaren, bedraagt tot 1 december honderd, daarna honderdvijftig euro.

Aernout Overbeeke

Aernout Overbeeke (Utrecht, 1951) is al enkele decennia lang een succesvol mode- en reclamefotograaf, in binnen- en buitenland. Hij heeft voor talrijke, toonaangevende bureaus en tijdschriften gewerkt. Mede geïnspireerd door de Amerikaanse fotograaf Irving Penn, leeft Overbeeke zich echter vooral uit in zijn vrij werk. Daarin spelen zowel landschappen als mensen een hoofdrol. Zijn werk is veelvuldig bekroond met prestigieuze prijzen.

Foto's © Aernout Overbeeke

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie