Adobe wil DNG raw-formaat standaardiseren

Redactie 391 0
Adobe heeft haar Digital Negative (DNG) raw-formaat voorgedragen aan de International Standards Organization in de hoop een bredere ondersteuning te krijgen.

Casio, Ricoh, Pentax, Samsung, Leica en Hasselblad hebben momenteel camera's op de markt die foto's kunnen maken in dng-formaat. Marktleiders Canon en Nikon blijven vasthouden aan hun eigen formaten, ook Olympus en Sony zien nog geen brood in het digitale negatief.

Als het dng-formaat officieel als standaard erkend wordt zou daar verandering in kunnen komen, hoopt Adobe. Zodoende heeft het bedrijf het formaat voorgedragen aan de International Standards Organization (ISO). Vooral softwaremakers hebben baat bij standaardisatie. Met de huidige verschillende raw-formaten moet voor vrijwel elk nieuw cameramodel een software-update uitgebracht worden.

Of het formaat het ook echt tot standaard zal schoppen is nog maar de vraag. Kevin Connor, senior director professional digital imaging bij Adobe zegt in een interview: "Standaardisatie kan lang duren, er zijn veel partijen bij betrokken, die er ieder voor zich een andere kijk op hebben. Maar het goede is dat er een discussie op gang komt."

Ook zegt Adobe binnenkort met een DNG codec voor Windows te komen, waardoor het mogelijk zal zijn thumbnails te laten zien. Vereiste hiervoor is het installeren van Microsoft's Windows Imaging Component (WIC), welke gratis als download beschikbaar is en al onderdeel uitmaakt van Windows Vista en XP Service Pack 3.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie