Download de Adobe Lightroom 5 beta

Adobe stelt Lightroom 5 beta gratis beschikbaar

Julian 14603 6
Adobe werkt hard aan de volgende versie van Lightroom en stelt nu een gratis beta-versie beschikbaar van de vijfde editie van het pakket. In Lightroom 5 zitten onder andere geavanceerde 'healing' opties, de mogelijkheid om 'off-center vignetting' toe te voegen en een 'one-click perspective correction tool'

Ook kun je met Smart Preview foto's bewerken die je niet lokaal tot je beschikking hebt. Er wordt een kleinere 'smart preview' opgeslagen als je 'offline' werkt. Lightroom 5 lijkt daarmee net als Adobe Creative Cloud meer te focussen op het werken in de cloud. Je kunt zo vanaf een andere computer met previews aan je bestanden werken die op een andere locatie zijn opgeslagen.

In onderstaande filmpjes geeft Adobe een aantal nieuwe mogelijkheden van Lightroom 5 weer. De Adobe Lightroom 5 beta is hier gratis te downloaden. Je moet wel inloggen met je (eveneens gratis) Adobe-account. De beta zal waarschijnlijk blijven werken totdat de definitieve versie van Lightroom 5 beschikbaar is. Dat was ook het geval met de Lightroom 4 beta.

Wij gaan uiteraard direct aan de slag met de Lightroom 5 beta en houden jullie op de hoogte.

afbeelding van Edgar

Wat gaat Adobe hard zeg....terwijl we voor Aperture al een hele tijd wachten op versie 4

afbeelding van roelj

Ik begrijp dat versienummer-fetisjisme niet zo goed. Dat het nummer hoger is betekent niet dat het meer kan. Appels en peren ;)

Een major versie-upgrade voor software betekent tegenwoordig in functionaliteit niet veel meer, maar dient voornamelijk om een nieuwe licentie te pushen en een veel kortere lifecycle te krijgen. Vaker opnieuw dokken dus, voor software die voor 99,5% identiek is aan wat je al hebt, want een volledig herontwerp en herschrijven doet men niet meer.

afbeelding van Anonymous

Zou Adobe daarom LR4 goedkoper hebben gemaakt dan de voorgangers? Lagere overstapkosten voor nieuwe gebruikers, terwijl met de updates ze nog wel kunnen cashen.

Overigens, volgens mij is die radial filter een krachtige tool, maar de meeste gebruikers zullen dat gereedschap alleen gebruiken voor een vreselijk lelijk vignet :).

Groeten Michiel

afbeelding van Else Libbers

Leuk!?

afbeelding van Piet Van den Eynde

Ik mocht gisteren de demo verzorgen over Lightroom 5 beta op Professional Imaging en ik ben alvast laaiend enthousiast. Vooral Smart Previews bieden veel nieuwe mogelijkheden en natuurlijk de nieuwe brush. Ik heb een (Nederlandstalige) video op m'n blog gezet met m'n persoonlijke top-5 van de nieuwe features: http://morethanwords.be/blog

afbeelding van Frank SG

Ik ga het meteen proberen! Bedankt Julian :-)