Adobe neemt app-maker Aviary over

Jooshua Franssen 1593 0
Aviary, maker van de populaire Photo Editor-app voor Android en iOS, is overgenomen door Adobe. Met de overname van Aviary werkt Adobe verder aan hun strategie om de Creative Cloud toegankelijk te maken voor third-party applicaties en ontwikkelaars, via een nieuwe 'Creative SDK'.

Met de overname van Aviary wil Adobe haar positie op de mobiele markt versterken. Adobe heeft zelf al diverse apps voor smartphones en tablets, maar die halen het niet bij de populariteit van Photo Editor by Aviary. Die app is 50 tot 100 miljoen keer geinstalleerd op Android-apparaten. Adobe's eigen Photoshop Express is minder populair met 10 tot 50 miljoen installaties op Android. Cijfers voor iOS-downloads zijn niet bekend.

Met de overname van Aviary kan Adobe gebruikmaken van het succes en kennis die Aviary heeft opgedaan. Aviary maakt niet alleen apps, maar ook een sdk (software development kit) die andere softwaremakers in staat stelt een foto-editor te embedden in eigen apps. Deze sdk zal blijven bestaan, maar nu als onderdeel van Adobe's eigen Creative SDK.

Welk bedrag er met de overname is gemoeid is niet bekendgemaakt. Meer over de overname kun je lezen in de blogs van Adobe en Aviary.

Creative SDK

De Creative SDK (software development kit) stelt ontwikkelaars in staat gebruik te maken van Adobe's creatieve technologieën bij het ontwikkelen van mobiele applicaties. Deze applicaties kunnen dan weer communiceren tussen de Adobe Creative Cloud desktop-applicaties en services. Met het ontwikkelen van de Creative SDK krijgen third-party ontwikkelaars toegang tot Adobe's APIs (Application Programming Interfaces), iets wat alleen toegangkelijk was voor Adobe's interne ontwikkelaars.

Adobe neemt Aviary over

Enkele voorbeelden waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken zijn: bladeren door bestanden opgeslagen in Creative Cloud; onderdelen uit PSD-bestanden exporteren; Adobe's 'Touch Slide' software om rechte lijnen te trekken; en cloud beeldbewerking diensten zoals Content-Aware Fill (vullen) en Upright (automatisch beelden horizontaal en verticaal herstellen). De Creative SDK werd in juni geintroduceerd als beta en is nog in ontwikkeling.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua