Adobe lanceert Photoshop Photography Program voor 12,29 euro per maand

Julian 5001 10
Adobe heeft een nieuwe abonnementsvorm toegevoegd aan de Creative Cloud. Het Photoshop Photography Program is gericht op fotografen en kost 12,29 euro per maand. Aanmelden is mogelijk tot en met 31 december 2013, mits je al in het bezit bent van een Photoshop-licentie (CS3 of hoger).

Update: Adobe heeft de actie nogmaals verlengd, ook voor gebruikers die nog geen licentie hebben. Tot en met 31 maart 2014 kun je nog profiteren van Photoshop CC en Lightroom 5 voor 12,29 euro per maand. Kijk hier voor meer informatie.

Begin deze maand werd bekend dat Adobe met een speciaal Creative Cloud-fotografiepakket zou komen. Nu is het Photoshop Photography Program officieel gelanceerd en kunnen fotografen die al in het bezit zijn van een Photoshop-licentie (CS3 of hoger) zich aanmelden voor het pakket. De aanbieding is geldig tot en met 31 december 2013, maar als je voor die instapt, dan blijft de prijs ook in de toekomst gelijk.

12,29 euro per maand

Adobe brengt het pakket in de VS voor 9,99 dollar op de markt. Het was al bekend dat dit hier 9,99 euro zou worden. Dat is echter de prijs exclusief btw. Adobe doet in Europa zaken vanuit Ierland. Gunstig voor de softwarefabrikant, minder gunstig voor de consument, die daardoor het hoge Ierse btw-tarief van 23 procent betaalt.

Adobe Photoshop Photography Program

Photoshop CC, Lightroom, Behance ProSite en 20GB opslag

Desondanks is het Photoshop Photography Program verreweg het meest interessante Creative Cloud-pakket voor fotografen. Je krijgt een abonnement op Photoshop CC, de opvolger van CS6, die continue geüpdatet wordt. Daarnaast krijg je Lightroom tot je beschikking. Momenteel is dat versie 5.2, maar mocht Adobe in de toekomst bijvoorbeeld Lightroom 6 lanceren, dan kun je deze gewoon downloaden als deelnemer van het programma.

Daarnaast krijg je de beschikking over een Behance ProSite. Deze dienst is diep geïntegreerd in de Adobe Creative Cloud en laat je vrij eenvoudig een geavanceerde portfoliowebsite opzetten. Tot slot biedt het Photoshop Photography Program je 20GB opslagruimte in de Cloud.

Goede deal voor Photoshop-bezitters

Al met al is het pakket een goede deal voor fotografen die over een licentie van Photoshop CS3 of hoger beschikken. Met het maandbedrag van 12,29 euro voor het Photoshop Photography Program betaal je jaarlijks 147,48 euro.

Photoshop CS6 kwam in 2012 op de markt voor 799 euro. Met het nieuwe abonnementsmodel duurt het zo'n 5,5 jaar voordat je aan dat bedrag komt. Bovendien blijf je altijd up to date en krijg je ook nog eens Lightroom en een aantal andere extra's.

Adobe biedt ook de mogelijkheid om een 'Single App'-abonnement te nemen, maar in dat geval betaal je voor Photoshop CC flink meer: 24,59 euro per maand.

Wil je echt niet aan de Creative Cloud, dan kun je Photoshop CS6 nog los aanschaffen. Dit pakket wordt echter niet meer voorzien van grote updates. Wel worden er nog updates voor Adobe Camera Raw CS6 uitgebracht.

Toekomst

Het lijkt erop dat Adobe met deze aanbieding twijfelende fotografen nu definitief over de streep wil trekken. De grote vraag is wat Adobe na 31 december 2013 gaat doen. Of er in de toekomst een vergelijkbare aanbieding komt is niet bekend. Wel zegt Adobe continue te kijken naar de behoefte van de markt en daar eventueel het abonnementsmodel op aan te passen. Met de introductie van het Photoshop Photography Program lijkt dat in ieder geval bewezen te zijn.

Miljoen gebruikers

Ondanks dat er flink wat gebruikers zijn die kritiek hebben op het abonnementssysteem van Adobe, is de dienst volgens de softwaremaker erg succesvol. Uit de kwartaalcijfers van Adobe blijkt dat er momenteel meer dan een miljoen gebruikers zijn die een betaald abonnement hebben op de Creative Cloud. Daarnaast zouden er nog miljoenen anderen zijn die hun proefabonnement nog niet hebben omgezet in een betaald abonnement.

afbeelding van AHJ Retel

En wat nu als je nog geen Licentie hebt ?Dat kan ik dus niet uit het artikel terug halen !

afbeelding van Julian

Dan kun je helaas geen gebruik maken van dit nieuwe abonnement. Je hebt dan simpelweg keuze uit de volledige Creative Cloud (€61,49 per maand), of een Single App-abonnement (€24,59 per maand).

afbeelding van Coen Heveling Fotografie

......Dan kom je niet voor deze "aanbieding" in aanmerking. Lees de eerste alinea nog maar eens goed.

afbeelding van Anonymous

Of als je alleen Lightroom hebt? Hebben jullie daar ook informatie over?

afbeelding van Julian

Alleen met een licentie van Photoshop CS3 of hoger kom je in aanmerking. Met Lightroom niet. De beste 'oplossing' als je nog geen licentie hebt, lijkt het op de kop tikken van een oude PS-versie voor een leuk bedrag...

afbeelding van Bas S

Er staat nergens dat die prijs in de toekomst gelijk blijft. Er staat alleen dat het geen aanbieding is.
Sterker nog: "Na de eerste 12 maanden wordt je contract automatisch verlengd op basis van de dan geldende prijs." (Klik op de voorwaarden in het linkje in jullie bericht)

afbeelding van Julian

De prijs blijft gelijk (met uitzondering van 'gewone' prijsverhogingen die je misschien een keer tegen gaat komen, denk bijvoorbeeld aan inflatie). We hebben hier contact over gehad met Adobe en dat is bevestigd.

Het is geen aanbieding, in de zin van dat het niet een afgeprijst abonnement is. Het is echter wel een 'tijdelijke aanbieding', gezien je alleen binnen een beperkte periode kunt aanmelden.

Op de Engelstalige pagina van het speciale programma staat dat ook duidelijk:

"And it's just €12,29/month when you sign up for a one-year plan. This is not an introductory price, but you need to join by December 31, 2013"

afbeelding van Hubba!

Fijn toch... alles loopt lekker via de cloud!
Heerlijk veilig gevoel, want ik heb toch niets te verbergen... ;-)

Dus...

afbeelding van Hubba!

https://www.youtube.com/watch?v=67Iw9q2X9cU

Hitler discovers that he will be unable to purchase a perpetual license for his Adobe software and must now subscribe to the Creative Cloud.

afbeelding van Marco M

En dat durft u alleen anoniem te melden? Typisch voor mensen zonder ruggengraat!
Marco