Adobe komt met goedkoop Photoshop Creative Cloud-abonnement

Julian 8320 0
De overstap van een vaste prijs per pakket naar het Creative Cloud-abonnementsmodel schoot bij veel fotografen in het verkeerde keelgat. Adobe komt met het Photoshop Photography Program voor een laag maandbedrag. Tot 31 december 2013 kun je instappen.

Update: Adobe heeft de actie nogmaals verlengd, ook voor gebruikers die nog geen licentie hebben. Tot en met 31 maart 2014 kun je nog profiteren van Photoshop CC en Lightroom 5 voor 12,29 euro per maand. Kijk hier voor meer informatie.

In mei 2013 introduceerde Adobe Creative Cloud. Voor een vast maandbedrag van 61,49 euro mag je gebruikmaken van alle softwarepakketten van Adobe. Niet langer worden pakketten zoals Photoshop als zelfstandig softwarepakket op de markt gebracht (Photoshop CS6 is nog los beschikbaar, maar nieuwe versies worden niet meer uitgebracht). Ook kun je een los abonnement nemen op één programma, bijvoorbeeld Photoshop. Zo'n Single App kost 24,59 euro per maand.

Photoshop Photography Program

De overstap naar Creative Cloud leverde veel negatieve reacties op. Bij veel fotografen schoot de overstap naar een abonnementsmodel in het verkeerde keelgat. Adobe lijkt nu een pleister op de wond te willen plakken met de introductie van het Photoshop Photography Program.

Voor 9.99 euro per maand krijg je de beschikking over Photoshop Creative Cloud, Lightroom 5, een Behance Pro-site en 20GB opslagruimte in de Cloud. Er is één maar: de deal is alleen geldig voor mensen die al Photoshop CS3 of hoger in bezit hebben.

Voor die doelgroep lijkt de aanbieding in ieder geval interessant. Nog steeds betaal je een maandelijks bedrag voor gebruik van de dienst, maar dat is veel lager dan de 24,59 euro die je voorheen betaalde voor een los abonnement op enkel Photoshop CC en je krijgt er bovendien meer voor terug.

Adobe Limited Offer

Photoshop CC, Lightroom 5 en Behance Pro-site

Met het pakket krijg je uiteraard toegang tot Photoshop CC. Dit is de nieuwste versie van het pakket en wordt continue geüpdate. Niet langer verschijnen er numerieke 'opvolgers', de software kan op elk moment van nieuwe mogelijkheden worden voorzien. Dat zal ook regelmatiger gebeuren dan voorheen het geval was met op zichzelf staande pakketen.

Lightroom is een uitzondering binnen de Creative Cloud. Dit pakket wordt nog altijd los uitgebracht. Lightroom is echter ook onderdeel van de Creative Cloud én van het Photoshop Photography Program. Stap je nu in, dan krijg je Lightroom 5 tot je beschikking, maar op het moment dat Adobe bijvoorbeeld Lightroom 6 op de markt brengt kun je als deelnemer van de Creative Cloud ook de nieuwe versie downloaden.

Behance Pro-site

Het Photoshop Photography Program geeft je (net als bij de volledige versie van Creative Cloud) ook toegang tot een Behance Pro-site. Via deze dienst kun je aan de hand van diverse templates een website in elkaar zetten. De dienst is volledig geïntegreerd met de Creative Cloud, zodat je nieuw werk eenvoudig kunt uploaden naar je website. Normaalgesproken betaal je voor deze dienst maandelijks 11 dollar, of 99 dollar per jaar.

Tot 31 december 2013

Hoewel Adobe zegt dat het niet om een introductieaanbieding gaat, is het wel een tijdelijke deal. Tot 31 december 2013 kun je het fotografieabonnement afsluiten. Dat kan overigens nog niet op dit moment, het pakket zal beschikbaar komen zodra Adobe Lightroom 5.2 verschijnt. Dat zal binnen enkele weken gebeuren. Heb je het abonnement eenmaal afgesloten, dan blijft de prijs van 9,99 euro de hele looptijd gelden, dus ook na 31 december 2013.

Heb je nog geen Photoshop-licentie, maar wil je wel gebruikmaken van het Photoshop Photography Program en in de toekomst verzekerd zijn van de nieuwste versies, dan lijkt het nu een goed moment om een (oude) versie van het pakket op de kop te tikken. Of Adobe na 31 december 2013 het programma (wellicht in andere vorm) doorzet is niet bekend. Wel zegt Adobe continue te kijken naar de behoeftes uit de markt en daar eventueel op in te springen.