Adobe introduceert Photoshop en Premiere Elements 11

jesse kraal 3375 0
Na de introductie van een nieuwe versie van de 'gewone' Photoshop eerder dit jaar, is nu het op consumenten gerichte Photoshop Elements aan de beurt. Ditmaal geen lange waslijst met nieuwe features (ze zijn er wel) maar vooral een fors verbeterde interface.

De eindeloze mogelijkheden van Photoshop CS maken het programma voor veel consumenten veel te ingewikkeld. Tel daar de forse prijs (die hoger is dan die van de gemiddelde point-and-shoot-camera) bij op en je snapt waarom Photoshop Elements 11 bestaansrecht heeft. Ook deze elfde versie van het programma krijgt een prijs van 99 euro, of 79 euro in het geval van een update, en is daarmee een stuk vriendelijker geprijsd.

Adobe Photoshop Elements 11
Adobe keert met Photoshop Elements 11 terug naar de lichtgrijze interface.

Beperkte nieuwe mogelijkheden

Normaliter grijpt Photoshop zo'n nieuwe versie van Photoshop Elements aan om een lange lijst aan nieuwe mogelijkheden toe te voegen. Dat valt deze keer mee (of juist tegen). De belangrijkste nieuwe functies zijn het lensblur-filter dat we kennen uit Photoshop CS6 en nieuwe effecten waarmee je je foto's op potloodtekeningen laat lijken. Handig is de implementatie van Google Maps, zodat je foto's eenvoudig kunt 'geotaggen'. Deze functie zagen we eerder bij Photoshop Lightroom 4.

Elements 11
Nieuw in Photoshop Elements 11 is de implementatie van Google Maps. Dit maakt geotaggen van foto's eenvoudig.

Nieuwe gebruikersinterface

De grootste verandering is de verbeterde interface. Elements 10 had een donkergrijze interface die er voor zorgde dat niet alles even goed leesbaar was. Adobe gaat nu terug naar een lichtgrijze interface met zwarte letters, zoals tot en met versie 4 van het programma al gebruikelijk was. Wel zijn ook de symbolen duidelijker geworden en zitten sommige functies nu op andere plekken, dat moet het geheel logischer maken.

Adobe Premiere Elements

Naast Photoshop Elements 11 introduceert Adobe tegelijkertijd ook Premiere Elements 11. Ook dit is een eenvoudiger en gebruiksvriendelijker uitvoering van Adobe's professionele bewerkingssoftware, in dit geval Premiere voor video. Net als bij Photoshop Elements 11 is ook bij Premiere Elements de verbeterde interface het grootste nieuws. De prijzen van het pakket zijn eveneens hetzelfde, wel kun je een voordelige dubbelset kopen voor 149 euro of als upgrade voor 121,77 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse