Adobe introduceert Photoshop CS5

Julian 1842 0
Adobe introduceert Photoshop CS5. De nieuwe versie krijgt onder meer automatische lenscorrectie, verbeterde raw-verwerking en kan geavanceerde selecties maken. Photoshop CS5 kost 849 euro excl. btw en is vanaf half mei beschikbaar.

Vandaag kondigt Abobe officieel haar Creative Suite 5 aan. Met het nieuwe pakket verschijnt ook een nieuwe versie van Photoshop. Voor fotografen zijn er een flink aantal verbeteringen doorgevoerd.

Adobe toonde eerder al de indrukwekkende ‘content aware fill’-functie en automatische lenscorrectie. Ook krijg je nieuwe opties voor het maken van complexe selecties. Selecteren van lastige onderwerpen zoals haar zou daarmee makkelijker moeten worden. De HDR-functie is flink uitgebreid en verbeterd, net als de opties om je beelden om te zetten naar zwart-wit. Een overzicht van de nieuwe functies die voor fotografen van toepassing zijn is te vinden op de website van fabrikant.

Adobe Camera Raw 6

In Photoshop CS5 doet ACR 6.0 zijn intrede. De nieuwste versie van de rawmodule krijgt uitgebreide mogelijkheden en toont veel overeenkomst met Lightroom. Ook de beeldkwaliteit van de rawconversie is verbeterd, met name op gebied van ruisniveau zou verschil zichtbaar moeten zijn met eerdere versies.

Meer functies in Photoshop CS5 kunnen gebruik maken van de grafische rekenkracht van de videokaart (GPU-versnelling). Zowel de Windows als Mac-versie van CS5 zijn volledige 64-bit compatible.

Prijs en beschikbaarheid

Adobe verwacht Photoshop CS5 vanaf half mei te kunnen leveren. Een volledige versie van de standaardeditie gaat voor 849 euro over de toonbank. Een upgrade vanaf CS2 of hoger kost 249 euro. Upgraden vanaf Photoshop Elements is ook mogelijk, voor 649 euro (prijzen excl. btw).

Photoshop CS5 overview

Op Adobe TV zijn inmiddels diverse video’s te bekijken over Photoshop CS5. Waaronder onderstaande ‘overview’. In 45 minuten neemt Terry White je mee langs de nieuwe functies van het pakket. Kortere video’s, per onderwerp, zijn te bekijken op tv.adobe.com.