Adobe gebruikte 'kunstmatig' onscherpe foto in presentatie

jesse kraal 2500 1
Adobe weet met haar 'Image Deblurring' de gemoederen aardig bezig te houden. De softwaremaker geeft nu toe dat een van de foto's uit de presentatie kunstmatig was vervaagd. De overige foto's zijn volgens Adobe wel het resultaat van echte bewegingsonscherpte.

Het gaat om de foto van Adobe-topman Kevin Lynch, die ook in de zaal aanwezig was. Adobe heeft een scherpe foto van het internet gehaald om deze vervolgens kunstmatig te vervagen met hun eigen labsoftware. Volgens het softwarebedrijf is de 'blur' in de foto dan ook gecompliceerder dan in de andere, echt bewogen foto's.

Het gebruik van de foto was vooral bedoeld als grappige noot in de presentatie, volgens Adobe's woordvoerder Cari Gushiken. Overigens is de foto door de deblurring-software hetzelfde behandeld als de andere foto's en is ook het resultaat in de presentatie daadwerkelijk het effect van image deblurring.

De andere foto's die Adobe met haar Deblurring-techniek weer scherp weet te maken zijn volgens de softwarefabrikant niet kunstmatig vervaagd en het resultaat van echte bewegingsonscherpte.

Kevin Lynch
De originele foto, zoals deze door Kendall Whitehouse werd gemaakt

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van damaster

Reverse Engineering wordt dat ook wel genoemd.
Adobe heeft al langer opties om bewogen beelden scherper te maken, zo bijzonder is dat soort verscherpingen dus niet.
Voor elke foto geldt volgens mij dat wat er niet is, ook niet te verscherpen is. Verscherpen van een bewogen foto zal dus altijd een samenraapsel van pixels zijn, die er wellicht helemaal niet toe doen.