Adobe gaat prijzen Photoshop CS4 herzien (update)

Julian 1467 0
Vanwege de recente marktontwikkelingen gaat Adobe de prijzen van Photoshop CS4 herzien. In het Verenigd Koninkrijk wordt het pakket 10 procent duurder. In continentaal Europa gaan de prijzen tot 13 procent omlaag.

Sinds de lancering van Photoshop CS4 in september 2008 is de economie flink in het slop geraakt. Met name de Britse pond is flink in waarde veranderd tegenover de euro; met als resutlaat flink uiteenlopende prijzen binnen Europa. Reden voor Adobe om de prijzen van haar Creative Suite te herzien.

In het Verenigd Koninkrijk gaat de prijs van een volledige Photoshop CS4 licentie per 1 juli met 10 procent omhoog. Momenteel kost het pakket daar 485 pond excl. VAT. Adobe zegt op zoek te zijn naar een consistente prijs in heel Europa. Om dit te bereiken, gaan de prijzen in continentaal Europa tot 13 procent omlaag. Over welke landen dit gaat is nog onbekend. De Nederlandse persvoorlichting van Adobe wist nog niet of ook in Nederland de prijzen gaan dalen.

Momenteel gaat de volledige versie van Adobe Photoshop CS4 voor 1010,31 euro incl. 19% BTW over de virtuele toonbank in de Nederlandse Adobe Store. In de Britse versie van deze webwinkel betaal je na de prijsverhoging zo’n 614 pond incl. 15% VAT. Met de huidige wisselkoers is dat zo’n 710 euro. Het is dan ook te betwijfelen of Adobe de prijs binnen Europa echt gelijk stelt. Ook met een prijsverlaging van 13 procent blijft de Nederlandse variant flink duurder.

Update 03-06-2009: de bovenstaande prijsvergelijking gaat uit van de Nederlandstalige versie. De Engelstalige versie van Photoshop CS4 kost in Nederland momenteel 689 euro excl. BTW. De persvoorlichting van Adobe heeft inmiddels bevestigd dat deze prijs per 1 juli omlaag gaat naar 672 euro excl. BTW. In het Verenigd Koninkrijk betaal je voor dezelfde versie na de prijsverhoging (volgens de huidige wisselkoers) 622 euro excl. belastingen. Het verschil is daarmee gedaald naar zo'n 50 euro.