Adobe Camera Profiles: een flinke verbetering

Julian 3455 0
Met de nieuwe cameraprofielen van Adobe zien je rawconversies gemaakt in Photoshop CS3 of Lightroom 2.0 er opeens stukken beter uit. Wij vergeleken de resultaten met de voorheen superieure merkeigen rawconverters van Canon en Nikon.

Vreemde kleuren, fletse weergave en slechte afhandeling van felle lichtbronnen. Ergelijke problemen die je tot voor kort tegenkwam bij raw-verwerking met Adobe's Camera RAW. Daar komt nu verandering in...

Slechte kleurweergave
Photoshop en Lightroom zijn populair bij veel fotografen. Ben je eenmaal gewend aan de workflow van de Adobe-pakketten dan wil je al snel niet meer anders. Maar er zijn ook nadelen, zo heeft de raw-converter van Adobe (Adobe CameraRAW, ofwel ACR) soms moeite met kleurweergave. Dieprood wordt vaak oranjeachtig of onderverzadigt weergegeven. Met name in de hoge lichten stelt de kleurweergave van ACR vaak teleur. De merkeigen raw-converters (Canon DPP en Nikon Capture NX2) laten over het algemeen betere resultaten zien.

Verbetering
Veel fotografen hebben gevraagd de kleurweergave van ACR te verbeteren en Adobe heeft geluisterd. Onlangs stelde de softwarefabrikant een bèta van Adobe Camera Profiles beschikbaar. Adobe heeft geprobeerd met deze profielen zoveel mogelijk de output van merkeigen raw-converters te benaderen. Ook het standaardprofiel is flink onder handen genomen. De huidige versie is nog in betafase en zodoende nog niet geïmplementeerd in het recent vrijgegeven Lightroom 2.0 en ACR 4.5, maar de bètaprofielen zijn al wel te downloaden. Momenteel zijn alleen cameraspecifieke profielen voor Canon en Nikon beschikbaar, maar ook voor andere camera’s is het nieuwe standaardprofiel een flinke verandering.

Nadat je de cameraprofielen geïnstalleerd hebt, vind je onder het tabblad Camerakalibratie in ACR de nieuwe profielen. De profielen die je voorgeschoteld krijgt zijn afhankelijk van het geopende raw-bestand. Deze profielen zijn beschikbaar voor de Nikon D300.

Vergelijking
Op de volgende pagina’s vind je een vergelijking tussen raw-omzettingen van de merkeigen converters van Canon en Nikon met de omzettingen uit Adobe Camera RAW in combinatie met de nieuwe profielen.