Adobe brengt Lightroom CC 2015.5/6.5 en ACR 9.5 uit

Adobe brengt Lightroom CC 2015.5/6.5 en ACR 9.5 uit

PieterMolenaar 2063 0
Adobe heeft Lightroom CC 2015.5 en Lightroom 6.5 uitgebracht. Het zwaartepunt bij deze update ligt bij de toevoeging van ondersteuning voor nieuwe camera's en profielen van objectieven, maar ook bevat de update een aantal bugfixes. Gebruikers van Photoshop CC kunnen de Adobe Camera Raw 6.5-update binnenhalen.

Adobe voegt met de 2015.5-update van Lightroom CC en versie 6.5 van Lightroom ondersteuning toe voor in totaal 13 recent geïntroduceerde camera's en maar liefst 72 profielen van objectieven.

Zwaargewichten

Onder meer de raw-bestanden van Canons nieuwe topmodel EOS 1D X Mark II en de EOS 80D en de Nikon zwaargewichten D5 en D500 kunnen nu met de nieuwe Lightroom (CC)-versie geïmporteerd en bewerkt worden. Maar ook bezitters van de Pen F van Olympus, de Panasonic GF8, de Samsung NX3300 en de Sony Alpha A6300 kunnen nu bij Lightroom terecht voor nabewerking. Bijzonder verder is de ondersteuning voor de Yuneec CGO4, een MFT-dronecamera met gimbal-ophanging.

Nieuwe objectieven gecorrigeerd

Voor de correctie van optische schoonheidsfoutjes van objectieven heeft Adobe een groot aantal profielen toegevoegd. Het grootste deel daarvan betreft objectieven van Samyang en Rokinon voor de mounts Canon EF-M, Fujifilm X, Micro Four Thirds en Sony E. Van de merkgebonden objectieven kunnen we melden dat de twee nieuwe Nikkor AF-P 18-55mm-kitlenzen van Nikon, de Nikkor 800mm FL en de nieuwe, gestabiliseerde Nikkor 24-70mm een profiel gekregen hebben, evenals de nieuwe 'Master G'-objectieven van Sony, de FE 24-70mm f/2.8 GM en de FE 85mm f/1.4 GM.

Doorgeschoven

De nieuwe 70-200mm f/2.8 GM van Sony wordt waarschijnlijk doorgeschoven naar de volgende update. Ook het nieuwe 12-60mm-kitobjectief van Panasonic en de Panasonic 100-400mm komen nog niet op de lijst van deze update voor en ook het langverwachte 300mm f/4-objectief van Olympus nog even ongecorrigeerd door het leven moet gaan.

Bugfixes

Verder heeft Adobe in deze Lightroom-updates een aantal bugs verholpen. Zo tonen de Slideshows nu weer in hoge resolutie, crasht Lightroom niet meer bij het theteren met bepaalde Canon-dslr's, is het in het luchtledige klikken met de muis bij een 'secondairy window' nu verleden tijd en werkt de 'Photo Merge'-functie nu correct bij virtuele kopieën. Ook 'dust spots' van de sensor zijn nu bij panoramafoto's eenvoudiger te verwijderen. 

Bekijk voor de volledige lijst met verbeteringen en bugfixes, en de dowloadlink voor de nieuwe Lightroom (CC)-versie de website van Adobe.