Adaptive Wide Angle in Photoshop CS6: wat kun je er mee?

Jesse Kraal 6588
Elke nieuwe versie van Photoshop zit traditiegetrouw vol met nieuwe features en dat is in het geval van CS6 niet anders. Op Shoot Amsterdam gaf Adobe een lezing over deze nieuwe features, waar Adaptive Wide Angle er een van is. Een mooi moment om eens wat dieper in dat bijzondere filter te duiken.

Automatische lenscorrecties voegde Adobe al toe aan CS5, in Photoshop CS6 is daar het filter Adaptive Wide Angle (Filter > Adaptive Wide Angle) bijgekomen. Dit filter stelt je simpel gezegd in staat om kromme en schuine lijnen in je foto recht te zetten. Dit doet het filter niet door een uniforme correctie over het gehele beeld uit te voeren, maar juist door plaatselijke aanpassingen. Het is dus aan de gebruiker welke lijnen gecorrigeerd moeten en welke juist niet.

Adaptive wide angle
We gaan het filter flink op de proef stellen met deze foto, zónder exif-informatie.

Automatische lenscorrecties

Het filter werkt met automatische lenscorrecties, mits deze in de exif zijn bijgesloten natuurlijk. Linksonderin het venster kun je aflezen welke apparatuur is gebruikt. Die informatie gebruikt het filter om een idee te krijgen van de vervormingen die zichtbaar zijn in de foto. Mocht je foto geen exif-informatie bevatten, dan kun je zelf aangeven wat het brandpunt van het objectief is. Zo hebben we bijvoorbeeld geprobeerd een fisheye-foto zonder exif te bewerken en dit gaat verrassend goed.

Adaptive Wide Angle
Wat opvalt is dat het filter de kromming van de lijnen in de foto herkent en daar daar de getrokken lijnen op aanpast.

Volledige of gedeeltelijke correctie?

Het belangrijkste gereedschap binnen het filter vind je linksboven in het venster. Met een muisklik trek je een lijn over een lijn in je foto die je recht wilt hebben. Wat opvalt is dat de lijn die je trekt niet recht loopt, maar zich vormt naar de lijn in je foto. Laat je de muis los, dan zal Photoshop die kromme lijn rechttrekken. Hoeveel lijnen je trekt, bepaal je zelf en dat is gelijk de kracht van dit filter. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen alle verticale lijnen netjes recht te zetten, terwijl je horizontale lijnen krom laat lopen of vice versa.

Adaptive Wide Angle
Na het trekken van flink wat lijntjes oogt onze foto al veel natuurlijker. Met name bij het gebouw aan de rechterkant zie je dat de foto nog niet foutloos is.

Adaptive Wide Angle
Met een zeer gecompliceerde fisheyefoto heeft het filter al iets meer moeite. Desalnietemin komt ook daar nog een heel redelijk resultaat uit. Daar moet je overigens wel flink wat lijnen voor trekken.

Samengestelde foto's

Dat het filter van Adobe slim in elkaar steekt merk je goed op het moment dat je aan de slag gaat met beelden die je via Photoshop hebt samengesteld uit meerdere foto's. In dit voorbeeld hebben we bijvoorbeeld vier staande foto's met Photoshop gecombineerd tot één breed panorama. Doordat we verschillende foto's met elk hun eigen vervorming aan elkaar plakken, levert dat een gecompliceerd perspectief op, waarin nog de nodige foutjes zitten.

Niet alles corrigeren

Die foutjes kunnen we voor een deel oplossen met het filter Adaptive Wide Angle. Alle lijnen recht zetten is eigenlijk geen optie, daarvoor is de beeldhoek te groot. Toch zijn er voldoende lijnen in de foto die wel rechtgezet kunnen worden en het uiteindelijke panorama een stuk strakker laat ogen. Zo hebben we bijvoorbeeld enkele belangrijke lijnen in het dak en de vloer rechtgezet zodat de samengestelde foto netter oogt.

Adaptive Wide Angle
In dit beeld, samengesteld uit drie staande foto's, hebben we de belangrijkste lijnen aangegeven. Het resultaat oogt natuurlijk en zal na het wegcroppen van de lege ruimtes niet direct te herkennen zijn als samengesteld beeld.

Niet perfect

Helemaal foutloos werkt het filter niet, soms moet je flink wat lijnen trekken om tot een aantrekkelijk resultaat te komen. Zeker in heel extreme gevallen moet je goed opletten hoe je de lijnen trekt zodat je niet te maken krijgt met nog vreemdere vervormingen dan oorspronkelijk in de foto zaten. Daarnaast missen we een neutraal beginpunt. Stel dat je in een foto slechts een enkele lijn recht wil zetten, wellicht zelfs een lijn die in werkelijkheid krom loopt, dan voert het filter altijd een vorm van bewerking toe waardoor het lastig is de foto weer te krijgen zoals het origineel. Onder de streep is het filter Adaptive Wide Angle echter een nuttige toevoeging, die met wat oefenen verbluffende resultaten kan opleveren.

Adaptive Wide Angle
In de origele foto helt alleen het dak van het Muziekgebouw aan 't IJ naar beneden. Om dit te corigeren zul je echter veel meer lijnen moeten trekken om te voorkomen dat andere delen van je foto niet vertekenen. 

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse