Adams-negatieven mogelijk van 'oom Earl'

Redactie 873 0
Het volgende hoofdstuk in de soap rond de negatieven van Ansel Adams is geopend. Een vrouw uit Californië denkt namelijk dat haar oom Earl de daadwerkelijke fotograaf is. Of ditmaal het 'bewijs' wel voldoende is, blijft afwachten.

Mariam Walton zag de foto van de beroemde Jeffrey Pine op Sentinal Dome in Yosemite tijdens een nieuwsuitzending op de lokale zender. Ze herkende de plaat meteen als een van haar oom, Earl Brooks, genomen in 1923. “Ik dacht dat het dezelfde plaat was”, vertelt Walton aan de lokale zender KTVU. Haar oom woonde eveneens in Californië en ging vaak naar Yosemite om daar te fotograferen.


Scott Nichols

Daarom nodigde Mariam Scott Nichols van de Nichols Gallery in San Francisco uit, wie Adams' fotografie al dertig jaar bestudeerd. Na het bestuderen van onder andere de lichtval en de invalshoek moest hij concluderen dat de gelijkenissen groot zijn. “Bijna identiek zelf”, aldus Scott. “Alleen de wolken zijn anders, maar dat kan er ook op duiden dat het een latere foto is uit dezelfde serie.”

Schaduw

Met name de details in de schaduw achtte Scott erg interessant. “Wederom bijna identiek. Om dat na te maken zou er een camera op dezelfde plek op hetzelfde moment moeten hebben gestaan, vrijwel onmogelijk”, legt Scott uit. Hij zou de foto's graag vergelijken met orginele negatieven van Adams en die van Norsigian. Wellicht dat er dan eindelijk duidelijkheid komt.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie