AD en Haagsche Courant-fotografen krijgen minder geld

Julian 1371 0
In navolging van De Telegraaf betaalt AD / Haagsche Courant haar regionale fotografen nu ook een lager tarief. Fotografen krijgen voortaan per dagdeel 120 euro betaald, in plaats van 50 euro per foto.

Maandag 16 februari werd de verlaging aangekondigd, vanaf 18 februari gingen de nieuwe tarieven in. Waar AD / Haagsche Courant voorheen 50 euro (ex. Btw) betaalde voor ‘regionale’ foto’s, rekent de krant nu per dagdeel 120 euro af. In die tijd moet een fotograaf zoveel mogelijk onderwerpen fotograferen – niet altijd in dezelfde plaats.

De journalist sprak met betrokken fotografen, die zich machteloos en op onfatsoenlijke wijze voor het blok gezet voelen. Er wordt gevreesd dat de verlaging hobbyisme in de hand werkt en een eerste stap is naar het tarief van huis-aan-huisbladen, waar slechts 24 euro per foto betaald wordt, zonder onkostenvergoeding.

Volgens AD-woordvoerder Rob Okhuijsen hoeft het nieuwe tarief niet altijd ongunstig uit te pakken. Ook zegt hij dat de budgetverlaging voor alle freelancers van alle AD-edities geld, niet alleen voor fotografen.