'Activistische familieportretten' slotevenement Pride Photo Award

Ymke Frijters 1764 0
Pride Photo Award organiseert op zondag 22 september 2013 het evenement 'Activistische Familieportretten', als onderdeel van Fotoweek. Verschillende fotografen die homo- of lesbische familieleden portretteerden worden in de Oude Kerk in Amsterdam geïnterviewd over hun werk.

Tijdens 'Activistische familieportretten' worden huidige en voormalige winnaars van de Pride Photo Award geïnterviewd. De award wordt sinds 2010 uitgereikt aan fotografen die seksuele- en genderdiversiteit portretteren. De Award groeit in populariteit: de inzendingen zijn ten opzichte van vorig jaar verdubbeld. Dit jaar zonden 408 fotografen hun foto in.

Het thema van de Fotoweek van dit jaar is 'Kijk! Mijn familie'. In de geest van dat thema worden tijdens het evenement interviews gehouden met fotografen die homo- of lesbische familieleden op de foto hebben gezet. Zij proberen hiermee discriminatie tegen te gaan. Pride Photo Award wil met dit evenement laten zien dat homo- en lesbische stellen net zoveel van elkaar houden als hetero's en dat iedereen een goede ouder kan zijn, ongeacht je geslacht of geaardheid.

Gasten

Paul Koeleman is één van de geïnterviewden. In 2011 won hij met de serie 'Good Old Gays' de publieksprijs van de Pride Photo Award. Hij portretteerde homo- en lesbische stellen die al meer dan dertig jaar samen zijn. Ook Martijn Gijsbertsen is te gast, hij fotografeerde diverse Nederlandse homovaders voor zijn fotoreeks 'Daddy Cool'. Deze serie kreeg een speciale vermelding van de jury van 2013.

Daddy cool
Foto: Martijn Gijsbertsen

Joelle de Vries kreeg eveneens in 2013 een speciale vermelding voor haar serie 'Puur' en komt over haar werk praten. De serie bestaat uit portretten van kinderen tussen de acht en twaalf jaar. Zij zijn nog vrij zijn van oordelen over hoe je jezelf als jongen of meisje hoort te gedragen. Speciale gast is Jasper Groen, die deelnam aan de eerste editie van de Pride Photo Award. Hij werkt momenteel aan een serie over de Duitse transgender jongen Eric, die door zijn familie is verstoten.

pure
Foto: Joelle de Vries

Prijzen en informatie

Toegang voor 'Activistische familieportretten' kost vijf euro, voor studenten en 65+'ers vier euro. Met een museumjaarkaart kun je gratis naar binnen. Meer informatie en updates van de gasten en sprekers kun je vinden op de Facebook-evenementpagina van de Pride Photo Award.

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke