Achter de schermen bij studiofotograaf Raúl Neijhorst

Jasper van Bladel 6506 0
Fotograaf Raúl Neijhorst doet ongeveer tweehonderd fotoshoots per jaar in zijn fotostudio. We kijken mee achter de schermen bij het maken van een studioportret. Op 10 juni organiseert DIGIFOTO Pro een workshop Studiofotografie waarin Raúl je de kneepjes van het vak leert.

In zijn compacte thuisstudio in Delft heeft fotograaf Raúl Neijhorst jaarlijks ruim tweehonderd modellen over de vloer. Ook wij gingen bij hem langs. Niet om geportretteerd te worden, maar om te kijken hoe hij zo'n fotoshoot aanpakt.

Hier geven we je een voorproefje en laten we zien hoe Raúl model Jilly Knol fotografeert. De fotograaf koos ervoor om haar te portretteren met drie spots achter haar, die naar de camera zijn gericht.


Rául en model Jilly aan het werk.

Silhouetwerking

Jilly staat recht voor de camera, met drie lampen achter haar die sterk de camera in schijnen. Doordat deze lampen, allemaal 1000 watt continulicht, recht in de camera gericht zijn, vallen ze duidelijk op en krijg je een sterke silhouetwerking. Raúl fotografeert tegen het licht in, dat daardoor mooi langs het model strijkt. De contouren van haar lichaam en haar krijgen daardoor een mooi licht randje. Doordat Raúl de kamer niet helemaal verduisterd heeft, wordt het model nog bijgelicht door de andere lampen in de kamer. Daardoor zien we het model nog en blijft er niet alleen een donker silhouet over.


De opstelling die Raúl gebruikt heeft. Zijn model stond en-profil vlak vóór de lampen, die op hun beurt in de richting van de camera schenen

Resultaat

De kleuren heeft Raúl naderhand nog veranderd, door een cross-processing-filter op de foto toe te passen, wat onderstaande resultaat opleverde.


De uiteindelijke foto

Workshop

Wil jij ook leren hoe je eenvoudig kunt beginnen met studiofotografie? Op 10 juni organiseert DIGIFOTO Pro een uitgebreide workshop studiofotografie waarin Raúl en zijn compagnon Remco van Vondelen je alles leren over het fotograferen in de (thuis)studio. De vijf uur durende workshop kost 125 euro, inclusief lunch. Wil je er bij zijn? Geef je op via het formulier.

Programma:

 • 11:00 - 11:30 Ontvangst
  Bij aankomst staat koffie, thee en fris gereed.
 • 11:15 - 11:30 Kennismaking 
  De fotografen introduceren zichzelf en doen een kort rondje langs alle deelnemers.
 • 11:30 - 12:30 Basisbegrippen en de ingrediënten voor een goede foto
  Raul en Remco leggen je alles uit over de benodigde basisbegrippen en de invloed van sluitertijd, diafragma en iso-waarden bij studiofotografie. Ook leer je alles over licht en wat daar bij komt kijken.
 • 12:30 - 13:00 Lunch
  Voor iedere deelnemer staat een lunchpakket gereed met luxe broodjes, fruit en melk. De lunch is inbegrepen bij de prijs.
 • 13:00 - 15:00 Studiofotografie in de praktijk
  Je hebt de theorie onder de knie, tijd om aan de slag te gaan! De workshopruimte wordt omgetoverd in twee studio's. In de ene gaan we met flitslicht aan de gang, in de andere studio laten we je zien hoe je met continulicht kunt werken.
 • 13:00 - 13:30 Basisopstelling, zwarte achtergrond, modelinteractie, low-key
  In het eerste deel van de praktijkworkshop gaan we aan de slag met studio-opstellingen bij een zwarte achtergrond, modelinteractie en laten we je zien hoe je low-key-foto's maakt.
 • 13:30 - 14:00 Opstelling witte achtergrond, high-key
  Vervolgens verplaatsen we ons naar de studio met witte achtergrond voor high-key-foto's.
 • 14:00 - 15:00 Groepen gesplitst - fotograferen bij zwarte en witte achtergrond 
  Nu iedereen alles onder de knie heeft worden de groepen gesplitst en kan er bij de zwarte en witte achtergrond gefotografeerd worden
 • 15:00 - 15:30 Photoshop, snel resultaat
  Foto's gemaakt? Dan gaan we over op de bewerking. Raúl en Remco leggen uit hoe je in eenvoudige stappen snel een mooi resultaat kunt bereiken, zonder uren per foto bezig te zijn.
 • 15:30 - 16:00 Fotobespreking 
  Tot slot bespreken de fotografen de foto's die tijdens de workshop gemaakt zijn.
afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper