Acht Sony NEX-objectieven in 2012/2013

jesse kraal 2805 0
Sony gaat haar aanbod objectieven voor de Sony NEX in 2012 en begin 2013 ruim verdubbelen. Ze laten een roadmap zien waarop acht nieuwe modellen worden aangekondigt. Van een high-end zoom tot een lichtsterk standaardobjectief met vast brandpunt.

Wellicht enigszins overrompeld door het grote succes van de compacte systeemcamera's en de NEX'en in het bijzonder, is Sony's aanbod objectieven met E-vatting nog wat magertjes. Met een roadmap voor de komende twee jaar laat Sony zien hard te werken aan nieuw glaswerk.

Sony Roadmap
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

High-end zoom-objectief

In het hoogste segment vind je momenteel alleen de 24mm f/1.8 van Carl Zeiss, daar komt tegen het einde van het jaar een lichtsterk en hoogwaardig zoomobjectief bij. Een 17-55mm f/2.8 G zou een mooie combinatie vormen met bijvoorbeeld een NEX-7.

'High-magnification'

In de roadmap vinden we verder een 'high-magnification zoom' en een 'mid-magnification-zoom'. Of hiermee specifieke tele-objectieven worden bedoeld, of variaties op het 128-200-thema is niet duidelijk. Wat dat betreft is 'wide angle zoom' een stuk gemakkelijker te begrijpen. Verwacht iets in de trant van 10 tot 12mm maximale groothoek. Ook komt er nog een nieuwe standaardzoom. Wellicht krijgt ook de Sony NEX een uitschuifbare zoom, zoals de 14-42mm X van Panasonic.

Vast brandpunt

Objectieven met een vast brandpunt hebben het voordeel meestal compacter te zijn dan zoomobjectieven. Ook op dat vlak is Sony hard bezig met het ontwikkelen van nieuwe objectieven. Als eerste zullen we kennis kunnen gaan maken met een standaardobjectief met een groot maximaal diafragma. Sony heeft al een 35mm f/1.8 voor haar A-vatting, het ligt in de lijn der verwachting dat er ook een dergelijk objectief komt met een E-vatting. Rondom de jaarwisseling 2012-2013 komen er nog een korte tel, waarschijnlijk tussen de 85mm en de 100mm, en een 'snap'-pancake bij. We verwachten een klein, maar weinig geavanceerd objectief.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse