Acht fotografen winnen Guggenheim-beurs

Redactie 1232 0
De John Simon Guggenheim Memorial Foundation heeft de winnaars van zijn Guggenheim Fellowships 2011 bekendgemaakt. Onder de ongeveer tachtig winnaars in de categorie Creative Arts zitten dit keer acht fotografen.

Naast de categorie Creative Arts werd de prijs ook uitgereikt in de categorieën Humanities, Social Science en Natural Science. In totaal koos de jury 180 winnaars uit de bijna drieduizend inzendingen. Van de tachtig kunstenaars die wonnen in de categorie Creative Arts zitten acht fotografen: Karolina Karlic, Jonathan Lowenstein, Richard Mosse, Pipo Hieu Nguyen-duy, Betsy Schneider, Katherine M. Turczan, Penelope Umbrico en John M. Willis.

Gevestigde namen

De prestigieuze beurs voor werd dit jaar voor de 87e keer uitgereikt. Bedoeld voor kunstenaars, artiesten en wetenschappers die hun sporen al verdiend hebben, wil de Guggenheim Memorial Foundation juist deze 'gevestigde namen' helpen gedurende een periode van minimaal een half jaar tot maximaal een jaar hun eigen project te voltooien. Om kans te maken dienen de deelnemers dan ook zowel voorbeelden van eerder werk als een toekomstig plan in te dienen.


Winnaars

Winnaar van de Guggenheim-beurs hebben de jury weten te overtuigen van de kwaliteit van hun eerdere werk en de potentie van hun toekomstige plan. Wat deze precies inhoudt maakt de organisatie van de Guggenheim Fellowships eigenlijk niet uit; de beurs mag volledig naar eigen inzicht (binnen het ingestuurde plan uiteraard) worden besteed.

Hoeveel de beurs precies is, kan de organisatie dan ook niet zeggen. 'Deze varieert', is op de website te lezen. 'De organisatie kan alleen niet garanderen dat een project volledig gesubsidieerd kan worden. Wij werken echter met een vast jaarlijks budget, waarmee wij streven deze zo gelijkwaardig te verdelen onder de winnaars. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de andere financiële bronnen van de winnaar en de insteek van zijn of haar plan.'

Eerder wonnen fotografen als Ansel Adams, Diane Arbus, Robert Adams, Lewis Baltz, Robert Frank en Joel Meyerowitz de in 1922 in het leven geroepen prijs.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie