Abchazië centraal in jaarpublicatie Sochi Project

Redactie 567 0
De 2e jaarpublicatie van The Sochi Project, 'Empty Land, Promised Land, Forbidden Land', staat in het teken van Abchazië. Na het fotoverhaal over Sanatorium Metallurg verslaan Rob Hornstra en Arnold van Bruggen deze keer vier jaar reizen door de autonome republiek.

Abchazië brak los van Georgië na een korte, hevige burgeroorlog die van 1992 tot 1993 duurde en werd in 2008 onafhankelijk erkend door Rusland, Venezuela, Nicaragua en het atol Nauru. De rest van de internationale gemeenschap doet dat niet. De afgelopen vier jaar zagen Rob Hornstra en Arnold van Bruggen van The Sochi Project hoe het land langzaam uit haar isolatie omhoog probeert te krabbelen. Ze bezochten de vluchtelingen in Georgië en beschrijven de pogingen van de Abchazische regering het door oorlog lege en kapotte land te herbevolken met nieuwe immigranten.

Van president tot schoolkind

In 'Empty Land, Promised Land, Forbidden Land' schetsen de fotograaf en de schrijver Abchazië vanuit het perspectief van vele Abchazen, van president tot schoolkind, in stad en platteland. Volgens de makers is het is de eerste keer dat dit jonge land zo uitgebreid in woord en beeld wordt beschreven, maar daarbij mogen we Oskar Barnack Awardwinnaar Jens Olof Lasthein niet vergeten. Ook hij legde het leven van de inwoners van Abchazië vast, zij het alleen in beeld.


Woorden

Maar als het om woorden gaat, steek de productie van Rob en Arnold inderdaad met kop en schouders boven de concurrentie uit. Rob heeft prachtige platen geschoten van een land in verval. Normaliter zouden het misschien platen zijn die meer vragen oproepen dan beantwoorden, maar de begeleidende, zeer uitgebreide teksten van Arnold maken alles duidelijk. Geen simpel 'plaatjesboek' dus, maar een bijna literair fotoalbum. 

Presentaties

De 272 pagina’s tellende hardcover komt in een oplage van duizend stuks voor een adviesprijs van 49 euro op de markt. Op dinsdag 16 november om vijf uur wordt het boek in boekhandel Pegasus in Amsterdam (Singel 367) gepresenteerd door Jelle Brandt Corstius. Donderdag 18 november zal het boek in Parijs nog eens feestelijk worden gelanceerd.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie