94-jarige fotograaf krijgt eerste tentoonstelling

94-jarige fotograaf krijgt eerste tentoonstelling

Jasper van Bladel 470 0
De hoogbejaarde fotograaf Maganbhai Patel fotografeerde vanaf de jaren vijftig de immigranten uit Azië in zijn fotostudio. De foto’s die hij maakte zijn herontdekt en worden nu tentoongesteld in Coventry.

De fotograaf arriveerde zelf in 1951 in het Verenigd Koninkrijk vanuit zijn geboorteland India. Vanaf dat moment begon hij zijn gemeenschap in Coventry te portretteren. Patel studeerde fotografie aan een avondschool en werd zo populair dat hij in 1969 zelfs zijn eigen fotostudio opende.

Zijn dochter vertelt: ‘De foto’s van mijn vader tonen een tijd waarin Coventry enorm in ontwikkeling was. Mensen hadden volop ideeën en dromen voor de toekomst.’ De curator Jason Tilley van Photo Archive Miners zegt: 'Dit werk is enorm belangrijk voor ons land. Zo krijgen we een kijkje in het leven van de mensen die in de jaren vijftig en zestig naar de UK kwamen.'

Trots

De hernieuwde interesse voor het werk van Patel komt doordat zijn dochter de foto’s een tijdje geleden liet zien aan een groep fotografen, die meteen potentie zagen in de serie foto’s. De fotograaf zelf zegt trots en dankbaar te zijn dat zijn foto’s nu worden tentoongesteld op zijn 94ste.

De fotostudio is overigens nog steeds erg populair en wordt nu gerund door zoon Ravindra.

De BBC heeft een filmpje opgenomen over de tentoonstelling.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper