9 tips om je foto’s zo veilig mogelijk op te slaan

9 tips om je foto’s zo veilig mogelijk op te slaan

Dre de Man 4893
Digitale camera’s produceren enorme hoeveelheden data. Maar hoe veilig zijn je foto's? SD-kaarten zijn een stuk minder veilig dan je denkt, harde schijven zijn notoir onbetrouwbaar en met SSD-schijven is het niet heel veel beter gesteld. Ook in de cloud kan er van alles mis gaan. Kortom: zonder een goede strategie ben je vroeg of laat je foto’s kwijt en één back-up is geen back-up. Leer van dataherstel-specialist Kroll Ontrack hoe je jezelf kunt beschermen tegen dataverlies.
  • In het algemeen: maak in ieder geval twee back-ups waarvan je er eentje op een ander adres bewaart.
  • Controleer heel goed of de back-ups ook die data bevatten die je wil bewaren.
  • Pas heel goed op bij het verwisselen van schijven en het kopiëren van data, want daar gaat vaak van alles mis.
  • Behandel harde schijven en zelfs SSD’s alsof het eieren zijn; verpak ze heel goed. Laat ze niet in de kou of in de warmte liggen. Kijk uit voor statische elektriciteit, vooral in de winter. Pas ook goed op met vloeistoffen als koffie en frisdrank.
  • SD-kaarten en andere geheugenkaarten kunnen wel degelijk kapot gaan. Laat geen enorme hoeveelheden data op een kaart staan, maar sla de data regelmatig op – en maak daar weer back-ups van.
  • Bij de eerste indicatie van fouten een geheugenkaart het liefst niet meer gebruiken.
  • Koop geen kaarten van onbekende merken en check ook de herkomst van merkkaarten: op internet zijn heel wat inferieure kopieën te vinden. 
  • Zo gauw je een probleem hebt met een schijf of SSD: gebruik hem niet meer. Neem een kop koffie en denk na over je strategie. Hoe belangrijk zijn de data? Heb je goede back-ups? Als je geen back-ups hebt en de data heel belangrijk zijn, dan is het beste om een bedrijf als Kroll Ontrack in te schakelen. Pas wel op wanneer je een schijf verstuurt: zorg ervoor dat deze heel goed beschermd is tegen schokken.
  • Probeer je zelf de data van de problematische schijf of SSD te herstellen, maak dan een eerst bit-voor-bit kopie. Er is software, bijvoorbeeld die van Kroll Ontrack , maar de meeste (andere) software verandert iets aan de schijf, dus je verliest altijd data. Bewaak het herstelproces (dat lang kan duren) en schakel een schijf die rare geluiden begint te maken onmiddellijk uit.

Kroll Ontrack

Kroll Ontrack is bij het grote publiek bekend vanwege het dataherstel van een harde schijf van de neergestorte Space Shuttle Columbia in 2003. Bij die ramp (waarbij de gehele bemanning omkwam) werd de schijf compleet verwoest. Alle componenten waren eraf, alle plastic was gesmolten, alle chips waren verband en hadden losgelaten. Niettemin slaagde Kroll Ontrack erin 99% van de data te herstellen. Het bedrijf biedt een breed spectrum aan diensten, van eenvoudig online dataherstel voor eindgebruikers tot het herstel van complete serveromgevingen met enorme aantallen schijven en serverprogramma’s tot en met forensisch onderzoek.

Info: ontrackdatarecovery.nl

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre