De 7 mythes over het starten van een fotografiebedrijf

7 misverstanden over het starten van een fotografiebedrijf

Senta Bemelman 4297 3
Je hebt de keuze gemaakt om naar de Kamer van Koophandel te gaan en je fotografiebedrijf officieel in te schrijven. Maar zo snel als de papieren ondertekend zijn, volgen waarschijnlijk de eerste problemen en verdwijnt de glorie van het zzp-bestaan. Leer hier hoe jij de problemen en valse verwachtingen overleeft.

Wanneer de keuze gemaakt is om van je hobby je werk te maken, kan de realiteit soms hard toeslaan vanwege de verwachtingen die je hebt als enthousiasteling. Hieronder nemen we zeven misverstanden onder handen waar je mee te maken kan krijgen wanneer je een fotografiebedrijf begint.

1: Je bent prima in staat om je eigen contract te schrijven

Wanneer het balletje gaat rollen en het KVK inschrijfproces in gang gezet is, wordt het ook tijd voor een fotografiecontract. Omdat je op zzp-basis aan de slag gaat, wil je dit contract zelfstandig opstellen. De tip is om dit vooral niet te doen, huur een advocaat of juridisch-adviseur in om eventuele onjuistheden te voorkomen. Wat een goed onderbouwd contract in jouw ogen is, kan een gatenkaas blijken in juridisch opzicht.

2: De fotografiewereld is in ontwikkeling

De fotografie-industrie is zeker in ontwikkeling, maar dit is vooral in het aantal fotografen. Steeds meer mensen pakken hun camera op en betreden de markt. De vraag naar fotografen groeit helaas niet (zo snel). Om ervoor te zorgen dat je niet verdrinkt in de zee van aanbod kun je meer aandacht besteden aan opvallen in de menigte. Maak jouw naam een merk en leer je sterke kanten kennen en breng deze naar buiten. Je kunt bijvoorbeeld op je website een pagina toevoegen met: ’10 redenen om mij in te huren'. 

3:Als zzp fotograaf bepaal ik mijn eigen uren

Het is de droom van iedereen: niet meer vastzitten aan een werkgever die je uren bepaalt, maar als je een fotografiebedrijf start heb je wel klanten nodig. De wensen van de klanten verschillen per niche, de uren die je maakt eveneens. Als je trouwfotografie wilt doen, maar je in de weekenden en avonden liever thuis bent, dan is dit misschien niet de juiste niche. Kies een niche die aansluit op jouw gewenste uren. Baby- of kinderfotografie is een reële optie als je tijdens weekdagen overdag wilt werken. Veel ouders zijn op dat moment namelijk thuis met hun (jonge) kinderen.

4: Als ik 75 euro reken voor een fotoshoot van een uur, dan verdien ik 75 euro per uur

Je prijs bepalen is een cruciaal onderdeel als je een fotografiebedrijf start. Maar wanneer je voor een uur fotograferen bijvoorbeeld 75 euro vraagt, dan komt dit bedrag flink lager uit als je het omrekent naar wat je echt per uur verdient. Dit komt doordat je ook rekening moet houden met reistijden, het opzetten van je studio en het bedenken van concepten. Reis je bijvoorbeeld een half uur en ben je dan ook een halfuur bezig bent met nabewerken? Deze uren moet je ook meerekenen in je totaalbedrag. En vergeet ook niet dat je van je verdiende geld een bepaald aantal procenten aan de Belastingdienst moet afstaan. Om te voorkomen dat je inkomsten niet goed afgestemd zijn op de gemaakte uren is het een aanrader om een overzicht te maken van je benodigde inkomen en een tijdsindicatie voor elke fotoshoot op te stellen. Zo kun je beter inschatten hoeveel je voor een fotoshoot kunt rekenen.

5: Klanten waarderen creatieve foto’s

Als fotograaf kun je trots zijn op je creatieve portret, maar smaken verschillen en er is een grote kans dat je klant niet laaiend enthousiast is over de foto. Klanten kijken vaak alleen naar hun eigen gezicht, in plaats van de spannende techniek die je hebt toegepast. Laat de persoon daarom zelf enkele foto’s kiezen.

6: Veel betalen voor een website levert meer klanten op

Als je een mooie website hebt laten ontwerpen kan dit zeker een goede stap zijn. Maar als je er verder niets mee doet, dan ga je geen klanten aantrekken. Als je geen rekening houdt met weboptimalisatie en als daardoor zoekmachines jouw prachtige website niet kunnen vinden, houdt het snel op. Dit probleem kun je oplossen door een webtechneut in te huren, die je alles leert over het verhogen van de traffic op je website. Daarnaast kun je ook een SEO tutorial bekijken. 

7: Netwerken is een optie

Opdrachten scoren doe je niet meer alleen via de vacaturebank of een fotopersbureau. Vanuit je netwerk kunnen interessante opdrachten op je pad komen. Een handige tip om je netwerk te vergroten is door bijvoorbeeld je foto’s naar de eigenaar van het pand te sturen waar je een trouwreportage maakt. En ga vooral ook naar netwerkbijeenkomsten die bij jou in de buurt worden georganiseerd.

Meer fotografiemisverstanden kun je op de website van Improve Photography vinden.  

Bekijk ook dit artikel voor hulp bij het opstarten van je fotografiebedrijf. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van Ron Prins

Alvorens je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting danwel voor de omzetbelasting, dien je wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Kijk maar eens opende site van de belastingdienst.

Hobby fotograaf/werkzaam bij belastingdienst

afbeelding van Wim Hendriks

Als je bij de KvK ben geweest ...ga dan ook even langs bij een vakvereniging, die leer je ook een hoop van contracten tot juridische bijstand.

afbeelding van Spike van der Steen. Spikes Fotografie

Netwerken is geen optie maar een must!
Kijk op de site van BNI voor bijeenkomsten in jouw regio.