6 slimme trucs voor jouw beste fotovergroting ooit (gratis E-book)

6 briljante tips voor jouw beste fotovergroting ooit (incl. gratis E-book)

Jasper van Bladel 2358 1
Zomer, de mooiste tijd van het jaar waarin je de meest prachtige foto’s hebt gemaakt. Jij wilt natuurlijk deze foto’s perfect laten uitvergroten, waarbij een goed geoptimaliseerde foto enorm van belang is. Doordat je foto wordt uitvergroot, worden namelijk fouten zichtbaar die je op je beeldscherm niet direct ziet. Wij van Xpozer hebben al duizenden foto’s geoptimaliseerd. Om deze reden weten we precies wat de meest voorkomende valkuilen zijn in de fotografie én kunnen we jou precies vertellen hoe ook jij jouw beste fotovergroting ooit kan maken.

Wij geven je hieronder een aantal korte tips. Wil je meer leren? Download dan hier het gratis E-book ‘De Weg Naar De Perfecte Fotovergoting’!

Tip 1: Zorg dat je monitor gekalibreerd is

Toch wel één van de belangrijkste tips, waarmee voorkomen wordt dat er grote kleurafwijkingen ontstaan tussen de foto op je beeldscherm en de afdruk. Je kunt je beeldscherm handmatig bijstellen qua helderheid, door onderstaande afbeelding als uitgangspunt te gebruiken. Je moet de overgangen van de kleuren duidelijk zien, anders dient je monitor lichter of donkerder bijgesteld te worden. Wil je de kleuren kalibreren? Dan dien je een speciale software met colorimeter te gebruiken dat je monitor gemakkelijk kalibreert, zodat de kleuren perfect zijn afgesteld.

Tip 2: Kies de foto die je af wilt laten drukken

In enkele gevallen weet je meteen welke foto je af wilt laten drukken. Vaker komt het voor dat je toch nog twijfelt tussen een paar foto’s.

Om een goede keuze te maken is het belangrijk om je interieur altijd in je achterhoofd te houden. Heb je een interieur met rustige kleuren? Dan kan je best een foto met veel kleur kiezen. Voor een drukker interieur wordt er juist aangeraden om een foto met rustigere kleuren te gebruiken. 

Daarnaast moet je ook op de technische aspecten van je foto letten. Meestal maak je een paar foto’s van hetzelfde onderwerp. Kies hier altijd de technisch beste foto door je foto op 100% ware grootte te bekijken.

Tip 3: Bekijk je foto op 100% grootte om spots te verwijderen

Vervolgens is het belangrijk je foto waar nodig te optimaliseren. Op een afdruk worden spots (zoals stofjes op je lens of sensor) in je foto uitvergroot, welke je in eerste instantie niet op je beeldscherm ziet. Bekijk je foto op 100% ware grootte, zodat je de spots goed kunt opsporen. Met de spot-healing tool in Photoshop zijn deze fouten gemakkelijk op te lossen.

Tip 4: Verscherp je foto

Is je foto helemaal naar wens? Dan kan je deze nog verscherpen. Deze stap is vaak een vergeten en ondergeschoven bewerking, maar is voor een fotovergroting zeer essentieel: je ziet de details immers veel groter. Voor RAW bestanden is deze bewerking noodzakelijk, maar voor een JPG bestand niet: je camera past automatisch al een standaard verscherping toe op je foto.

Verscherpen doe je altijd na het eventueel schalen van je foto. Verscherpen van je foto kan je doen met in Camera RAW of via de Photoshop filters “Sharpen”, “Unsharp Mask” of “Smart Sharpen”. In de meeste gevallen zijn de standaard instellingen niet de beste, al ligt dit natuurlijk aan de foto.

Tip 5: Kies de grootte van je foto

Uit ervaring blijkt dat veel mensen het lastig vinden om een formaat te kiezen. Hiervoor geldt: neem de breedte van het meubelstuk waarboven je de afdruk wilt hangen als uitgangspunt voor de breedte van de afdruk. Hang je jouw foto op een vrije wand, dan wordt er aangeraden te kiezen voor een afdruk van minimaal 80cm hoog. Voor een ruimtelijk effect is het erg leuk om meerdere, kleine formaten bij elkaar te hangen.

Nu je het formaat hebt gekozen, is het van belang om te kijken of de resolutie van jouw foto voldoende is. Dit doe je door je foto te openen in Photoshop en te klikken op Image > Image Size. Zet het vinkje bij ‘Resample’ uit en voer het gewenste afdrukformaat in. De foto dient minimaal 80ppi te zijn. Klik op Oké en bekijk je foto op 100% ware grootte om de scherpte van je foto te bekijken op dit formaat.

Tip 6: Kies de afdrukmethode

Je wilt natuurlijk wel een afdruk waarbij de kwaliteit van je geoptimaliseerde foto tot zijn recht komt. Met een foto op Xpozer wordt jouw foto haarscherp uitvergroot, in kleuren die overeenkomen met de werkelijkheid. Het fijne van Xpozer is ook dat je door het ophangsysteem gemakkelijk kan wisselen van foto. Zo heb je ook na jouw volgende vakantie weer een perfecte foto aan je wand!

Dit zijn slechts enkele tips uit ons E-book ‘De Weg Naar De Perfecte Fotovergroting’. Speciaal voor DigifotoPRO lezers mogen wij jou deze complete gids GRATIS aanbieden!

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Nikkel Art

Leuke Tips!