Tips voor festivalfotografie

5 tips voor festivalfotografen van een Secret Service Agent

Fabienne Keijzer 1499 0
Als festivalfotograaf moet je je vaak tussen duizenden mensen manoeuvreren en krijg je te maken met de meest uiteenlopende weersomstandigheden. John Guarnieri, voormalig lid van de United States Secret Service, heeft een aantal tips voor festivalfotografen. Hoe zorg je ervoor dat jij en je gear veilig een festival doorkomen?

Secret Service Agent

John Guarnieri heeft zes jaar gewerkt tijdens de Obama-administratie als Secret Service Agent. Nu is hij werkzaam voor Silver Spear Security, een bedrijf dat zich specialiseert in persoonlijke beveiliging, advies, dreiging, risicoanalyse en beveiliging op locatie. Het bedrijf wordt ingezet op de grootste festivals in de Verenigde Staten.

Guarnieri weet als geen ander waar je rekening mee moet houden tijdens grote festivals. PetaPixel vroeg of hij een aantal tips had voor fotografen die op grote festivals moeten werken.

René Keijzer festivalfotografie

Het terrein en het weer 

Het is van belang om van tevoren te weten waar het festival of evenement plaatsvindt, en dan vooral op wat voor soort terrein dit is. Is het een groot open veld? Of heb je te maken met een bebost gebied? Het is verstandig om de plattegrond van een terrein te raadplegen en te weten wat een goede meeting spot is en waar de nooduitgangen zich bevinden. Check ook altijd het weerbericht, dan kun je je kleding daar op aanpassen.

Bescherm je apparatuur

Apparatuur die je niet gebruikt kun je het beste wegstoppen in een tas. Je weet namelijk nooit wat een festivalganger denkt of doet als hij of zij je ziet lopen met al je camera’s en objectieven. Stop ze weg, zo blijven ze veilig en beschermd tegen regen, zand of rondvliegende drankjes.

René Keijzer

Zie iets, zeg iets

Omdat je als fotograaf constant alert bent en alles opmerkt wat er om je heen gebeurt, kan het voorkomen dat je eerder iets ziet of hoort dan iemand van de security. Hoor of zie je iets verdachts, schakel dan meteen een beveiliger in.

Let op het publiek

Je kunt vaak aan het publiek zien wat voor sfeer er heerst op een festival of evenement. Wordt er bijvoorbeeld veel gecrowdsurft? Pas dan op voor mensen die gewond kunnen raken. Ook komt het vaak voor dat er met objecten wordt gegooid. Bescherm jezelf maar let ook op het publiek en schakel beveiliging of medisch personeel in als je het mis ziet gaan.

René Keijzer

Check de hekken

Ondanks dat je er meestal maar drie nummers mag staan, is de foto pit toch een fijne en veilige plek voor fotografen. Maar check bij binnenkomst in de pit altijd even de hekken. Zijn deze van goede kwaliteit? Zie je bijvoorbeeld een hek dat niet goed sluit? Meldt dit dan even. Kijk ook naar de stevigheid van de hekken. Zo kom je niet voor verassingen te staan als je er even op wilt klimmen om een goede foto van het publiek te maken.

Houd bij het volgende grote evenement of festival de tips van John Guarnieri in je achterhoofd. Zo blijft het leuk en veilig.

Fotografie: René Keijzer 

Lees ook: Surrealistische foto's van Burning Man

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne