Straatfotografie tips van Stephen Leslie

5 straatfotografie tips

Fabienne Keijzer 2298 0
Wat is straatfotografie precies? Er zijn een aantal ongeschreven regels, maar je kunt het misschien het beste omschrijven als spontane fotografie waarbij je niet de interactie aangaat met het onderwerp. Straatfotograaf en schrijver Stephen Leslie deelt zijn 5 beste tips.

5 straatfotografie tips van Stephen Leslie 

Stephen Leslie is een prijswinnende filmmaker en auteur, maar hij houdt zich ook al ruim twintig jaar bezig met straatfotografie. Hij fotografeert nog altijd met film en gaat nooit de deur uit zonder camera. In ephotozine deelt hij zijn 5 beste tips.

1. Draag iedere dag je camera bij je
Je weet nooit wanneer een mooi moment zich voordoet. Daarom is het een must dat je iedere dag je camera bij je hebt.

2. Wees voorbereid op het maken van fouten
Het verschil tussen een goede en een slechte straatfoto is miniem. Je zult het dan ook niet in één keer goed doen, dat lukt niemand. Maar geef niet op, je moet gewoon blijven fotograferen. Net zo lang totdat het eindelijk goed is.
Stephen Leslie - SPARKS

3. Zoek een fijne camera en leer er alles over
Met straatfotografie ben je het grootste deel aan het rondlopen in afwachting van een mooi moment. En als het moment dan eindelijk daar is moet je snel kunnen reageren. Dan wil je niet eerst moeten frutselen met je instellingen. Zorg er daarom voor dat je je camera door en door kent om kostbare tijdsverspilling te voorkomen.

4. Gebruik geen zoomobjectieven
Een foto die genomen is met een 200mm zoom vanaf de andere kant van de straat is volgens Leslie geen straatfotografie. Hij adviseert te investeren in een goede lens met vaste brandpuntsafstand. Bijvoorbeeld een 28, 35, 40 of 50mm. Als je die objectieven goed kunt gebruiken kun je foto’s maken die de werkelijkheid tonen.
Stephen Leslie - SPARKS

5. Probeer mensen niet te irriteren
Omdat je met straatfotografie mensen fotografeert die daar geen toestemming voor hebben gegeven, is het zaak dat je beleefd bent. Idealiter zorg je ervoor dat je bijna onzichtbaar wordt en mensen absoluut niet tot last bent.  Als mensen je dan toch confronteren, blijf dan eerlijk en vriendelijk.

SPARKS 

Stephen Leslie’s nieuwste boek heet SPARKS, en bevat de bijzondere achterliggende verhalen van zijn straatfoto’s. De foto’s in het boek zijn een verzameling van de afgelopen 20 jaar. Je kunt SPARKS steunen en bestellen via deze link.

 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne