4x5-inchcamera voor 99 dollar op Kickstarter

jesse kraal 2094 0
Grootformaatfotografie is ouderwets en duur. Twee vooroordelen die niet eens zo heel ver van de werkelijkheid lijken te liggen. Als iemand een 4x5-inchcamera voor 99 dollar aanbiedt, dan zijn de oren van de grootformaatfotografen natuurlijk gespitst.

Zelfs 'compacte ' 4x5-inchcamera's, zoals de Linhof Technika of de Cambo Wide zijn nog redelijk aan het formaat en leggen vooral flink wat grammen in de schaal. Eigenlijk kan alleen de Harman Titan ├ęcht compact genoemd worden, maar dat toestel is een pinhole en kun je dus niet een volwaardige camera noemen.

Travelwide

De Wanderlust Travelwide, een Kickstarterproject, komt veel meer in de buurt van een volwaardige camera. Voornamelijk omdat een 'echt' objectief als basis wordt gebruikt. Je kunt de Travellight in twee versies krijgen, er is een uitvoering voor een 90mm-objectief en een voor een 65mm-objectief. Die eerste laat zich vertalen naar ongeveer 27mm op kleinbeeld, laatsgenoemde is nog flink wijder met een equivalent van zo'n 21mm. De objectieven zul je overigens zelf moeten aanschaffen, voor 99 dollar krijg je alleen de kunststof camerabehuizing en een metalen 'sportzoeker'.

travelwide
De Travelwide, hier met accessoires die je zelf zult moeten aanschaffen. Dankzij drie accessoireschoentjes kun je deze overigens wel makkelijk monteren.

Consessies

Hoewel de Travelwide gebruikt maakt van uitstekende grootformaatobjectieven en met zo'n 630 gram fors lichter is dan een conventionele techische camera, zijn er ook nadelen. Zo zijn er behalve scherpstelling op de 90mm (de 65mm is 'fixed focus') geen andere verstellingen mogelijk. Daarnaast wordt er standaard geen matglas meegeleverd en zul je de scherpstelling dus op de gok moeten gebruiken. Een optische zoeker zul je ook zelf moeten aanschaffen, net als een losse meetzoeker als je iets meer controle wilt over je scherpstelling zonder een statief en matglas te gebruiken.

Daardoor is het dan ook de vraag of Wanderlust met haar camera's de traditionele grootformaatfotograaf een interessante keuze biedt, of dat ze 4x5-inch juist onder een nieuw publiek in de belangstelling willen krijgen. In dat laatste geval kunnen de kosten voor het ontwikkelen, afdrukken en/of scannen van de negatieven nog wel eens tegenvallen.

Kickstarter

Om de productie op te kunnen starten, wil Wanderlust via Kickstarter 75.000 dollar bij elkaar krijgen. Dat lijkt erg ambitieus voor een dergelijke camera, maar de bedenkers zijn al een flink eind op weg. Op het moment van schrijven staat het project twee dagen online en is al ruim 31.000 dollar opgehaald. Voor 99 dollar kun je zelf een Travelwide bestellen, al komt daar nog 40 dollar voor verzending bij.

Travelwide
Volgens de makers is de Travelwide lichter dan veel conventionele camera's. Voor elke twee negatieven zul je overigens wel een losse filmhouder mee moeten nemen en die zijn fors groter dan een sd- of cf-kaartje.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse