4K-resolutie krijgt officiële standaard: Ultra HD

Raymond 1931 0
In de film- en televisiewereld is '4K' al een tijdje een ingeburgerde term. Maar de technische invulling stond nooit officieel vast. De CEA (Consumert Electronics Association) brengt daar verandering in en komt met de standaard 'Ultra HD' en het gelijke 'Ultra High Definition'.

De belangrijkste eis om een van deze aanduidingen te mogen dragen is de resolutie. Deze moet minimaal 3840 x 2160 pixels bedragen. Tot nogtoe gaven we dergelijke resoluties aan met de term 4K, waarmee het aantal horizontale pixels bedoeld wordt.

Op termijn zal deze aanduiding ook voor dslr's van belang zijn. Vrijwel alle grote camerafabrikanten hebben namelijk zitting in de CEA. De Canon EOS 1D C is de eerste dslr die het Ultra HD-label mag dragen.

Sony heeft aangegeven ondanks de nieuwe standaard toch 4K in de productaanduidingen te blijven voeren. De Japanners gaan hun Ultra HD-hardware voortaan aanduiden met '4K UHD'.

Canon 1D C
Al een tijd geleden aangekondigd, maar nog niet beschikbaar: De Canon EOS 1D C is de eerste dslr met Ultra HD-filmfunctie.

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond