4K en Post Focus op de Panasonic Convention 2016

4K en Post Focus op de Panasonic Convention 2016

Jasper van Bladel 1600 0
Een groot congrescentrum, meer dan duizend gasten en de hele line-up van Panasonic, dat is het recept van de jaarlijkse Panasonic Convention. We waren erbij in Frankfurt en keken uiteraard naar de camera's van het merk.

De Convention wordt door het merk georganiseerd om het totale aanbod van consumer-producten te laten zien. Het merk is in heel veel markten actief, zo zien we koelkasten, scheerapparaten en wasmachines. Waar het ons natuurlijk om gaat is de range Lumix camera's van het merk. Uiteraard zijn de foto- en videocamera's in ruime mate aanwezig om te bekijken en om te testen.

Compact

Panasonic zet vol in op de compacte systeemcamera. Een concept waar het merk een pionierende rol in heeft gehad en waar inmiddels een volledige line-up van beschikbaar is. De modellen zijn compact en handelbaar. Panasonic denkt dat dit soort camera's de plaats van de traditionele spiegelreflex in gaan nemen.

Uitproberen

Door middel van verschillende technieken, die eigenlijk allemaal hun basis vinden in het opnemen in 4K resolutie, zijn dingen mogelijk die tot een korte tijd geleden ondenkbaar waren. Denk aan de Post Focus-functionaliteit, die het mogelijk maakt om het scherpstelpunt te bepalen na het maken van de foto. Heel handig, zeker voor de consument met minder fotografie-ervaring. Voor de gevorderde fotograaf is het een aardige eigenschap, maar geen noodzakelijke. We hebben vaker over deze techniek geschreven, en op de Convention kunnen we deze nog eens uitproberen. Het merk heeft diverse testopstellingen gemaakt waar Post Focus goed getest kan worden. De techniek werkt heel eenvoudig. Als je de foto maakt, maakt de camera een 4K video, waar de camera vervolgens een aantal beelden uithaalt. Allemaal met een ander scherpstelpunt, zodat je daarna zelf kunt kiezen welk beeld je voorkeur heeft. Uit die selectie kun je meerdere beelden kiezen.

Rennende hond

Post Focus is dus een functionaliteit die volgt uit de mogelijkheid van deze camera's om in 4K op te nemen. 4K, dat in een erg groot aantal Panasonic-camera's voorhanden is, kun je bijvoorbeeld gebruiken om een goede foto te maken van snel bewegende scenes. Een rennende hond, of een lachend kind zijn moeilijk goed op de foto te krijgen, zeker voor consumenten met een relatief eenvoudige compactcamera. 4K lost dit probleem op, door een korte film op te nemen die bestaat uit talloze beelden. De camera slaat de beelden op en vervolgens kun je zelf het perfecte beeld kiezen. Op de Convention werd dit gedemonstreerd door een bal in een bak met water te gooien. Geen eenvoudige opdracht, om deze situatie goed in beeld te brengen, maar met behulp van de 4K-modus lukt dit eenvoudig. Ook de net gepresenteerde TZ80 en TZ100, twee recente compacte modellen van het merk, hebben deze mogelijkheid. Achteraf kan ook het scherpstelpunt bepaald worden met Post Focus.

Objectieven

Op de Convention hebben we kunnen testen hoe het nieuwe tele-objectief voor de compacte systeemcamera's van het merk presteert. Het is volgens het merk een compact en licht objectief, zeker in vergelijking met de enorme tele-objectieven die je vaak aan een spiegelreflex kunt vinden. Het betreft een 100-400mm objectief, dat goed stevig en stabiel aanvoelt. Een andere noviteit van het merk is een nieuw standaardobjectief. Dit nieuwe objectief, een 12-60mm en voluit Lumix G Vario 3,5-5,6/12-60 mm ASPH Power OIS, zal als standaardkeuze gelden voor de camera's van Panasonic die met verwisselbare objectieven werken. Heb objectief is stof- en spatwaterdicht en werkt met de Dual IS beeldstabilisatie van Panasonic.

Toekomst

Panasonic ziet de compacte systeemcamera als de camera van de toekomst. Dat wordt duidelijk op diverse plekken tijdens de Convention. Er staat een conventionele dslr met tele-objectief op statief naast een systeemcamera van Panasonic om het verschil in formaat aan te tonen. Ook konden de gasten twee fototassen tillen met eenzelfde inhoud, om het verschil in gewicht aan te tonen. Het illustreert het grote geloof dat het merk heeft in de spiegelloze camera.

Reëel

Hoe die standaard ook zal gaan verschuiven in de toekomst, Panasonic heeft voor iedereen die de voordelen van het spiegelloze systeem inziet een groot aanbod. Ook de geleverde functies als 4k film en Post Focus, die ook in de praktijk goed en bruikbaar blijken te zijn, maken een grootschalige omschakeling naar het spiegelloze systeem een reële optie.

Meer informatie over de camera's van Panasonic is te vinden op de website van de fabrikant.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper