4/5 mei-project

4/5 mei-project van Wouter Vellekoop

EleniHoefsloot 4057 1
Op 4 mei om 20.00 uur houden we twee minuten stilte om oorlogsslachtoffers te herdenken. Wouter Vellekoop herdenkt de slachtoffers daarnaast ook op een andere manier. Hij ging op zoek naar foto's uit de Tweede Wereldoorlog en combineerde ze met foto's van het heden.

Wouter (27)  is gek op oude foto's. Hij vindt het heerlijk om door het gemeentearchief van zijn woonplaats Den Haag te struinen. Daarnaast heeft hij ook wat met nieuwe foto's: Wouter Vellekoop is freelance fotograaf. Tijdens het doorzoeken van het gemeentearchief kwam hij foto's uit de Tweede Wereldoorlog tegen, gemaakt op plekken die hij herkende in Den Haag. 'Ik heb zelf weinig met de Tweede Wereldoorlog. Ik ben immers al bijna de derde generatie die deze oorlog niet heeft meegemaakt, toch raken deze foto's me wel. Ik zie foto's gemaakt op plekken waar ik wekelijks wel een paar keer langs fiets, loop of rijdt. Dat komt wel binnen.'

Toestemming

Wouter besloot foto's te maken van deze plekken en deze te mixen met de oude foto's. 'Toen ik bedacht had wat ik wilde maken, heb ik eerst gezocht welke foto's uit het gemeentearchief ik wilde gebruiken. Ik had een selectie van zestien foto's gemaakt die erg goed zou kunnen werken. Eerst moest ik toestemming vragen aan de familie van de fotograaf om de foto's te mogen gebruiken. Voor een aantal foto's kreeg ik geen toestemming, voor de foto's waar ANP de rechten voor had moest ik honderdvijftig euro per stuk betalen. Dat was voor mij te veel', zegt Wouter. Uiteindelijk bleven er drie foto's over waarmee hij aan de slag kon.


Foto © Wouter Vellekoop en H. G. L. Schimmelpenningh

Dagen werk

Het resultaat heeft hem dagen werk gekost, maar Wouter deed het allemaal met plezier. 'Met de zoektocht naar foto's uit het archief en het vragen van toestemming aan de familie van de fotografen ben ik drie dagen bezig geweest. Vervolgens ben ik met mijn Canon EOS 5D Mark III en 24-70mm naar de locaties op de oude foto's gegaan. Ik had prints gemaakt en ben aan de hand daarvan precies op de plek gaan waar de fotograaf van de originele foto gestaan moet hebben. De hoek en het zonlicht moesten exact overeen komen. Dat bleek nog het moeilijkst van alles.' Ook het combineren van de oude en nieuwe foto's was geen eenvoudig klusje, Wouter besteede er flink wat aandacht aan en was dan ook zo'n drie dagen bezig.


Foto © Wouter Vellekoop en H. G. L. Schimmelpenningh

Uitbreiding

'Ik vind het leuk om mijn generatiegenoten te laten zien dat de Duitsers daar gelopen hebben. Dat is erg imposant. Ook voor oudere mensen is het bijzonder om te zien', zegt Wouter. Het liefst zou hij een uitbreiding van de serie maken. 'Helaas kon ik deze serie met foto's uit de Tweede Wereldoorlog in Den Haag niet uitbreiden vanwege de toestemming die ik nodig heb om de oude foto's te gebruiken. Ik zou graag een uitbreiding maken met foto's uit heel Nederland. Het hoeft niet eens in de oorlog te zijn, maar kan ook met andere bijzondere momenten in de geschiedenis van ons land. Helaas kost dit veel tijd en geld. Mocht ik dit in dienst van een bedrijf of persoon kunnen maken, dan zou ik dat meteen doen. Ik ben erg trots op het eindresultaat.'


Foto © Wouter Vellekoop en H. A. W. Douwes

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Eleni

afbeelding van Anonymous

Drie dagen bezig zijn? Gemiddeld ben ik twee maanden met een foto bezig ;)
Het idee is leuk, maar uitwerking mag wel wat netter (dit zijn maar kleine afbeeldingen..)
En wie mooi werk wil maken, moet ook investeren ;) succes!