3D-weergave met behulp van massa's foto's

Redactie 475 0
Microsoft gaf onlangs een demonstratie van Photosynth: een haast magisch programma dat in staat is om uit een grote hoeveelheid afbeeldingen van een bepaald onderwerp een driedimensionaal beeld te cre

Microsoft heeft anderhalf jaar geleden het bedrijf Photosynth overgenomen. Nu is er Microsoft Photosynth. Met deze software kunnen met behulp van een verzameling foto's driedimensionale gebouwen en omgevingen gecreëerd worden.  Het resultaat wordt beter naar mate er meer foto's beschikbaar zijn.

San Marcoplein
Tijdens een demonstratie gebruikte Photosynth bijvoorbeeld afbeeldingen uit fotosite Flickr voor een driedimensionale weergave van het San Marcoplein in Venetië. Voor de duidelijkheid: hiervoor worden foto's gebruikt waarop delen van het San Marcoplein te zien zijn. Het programma bepaalt hoe de foto's zich tot elkaar verhouden wat betreft plaats en zet ze naast elkaar. Om de details te tonen worden foto's gebruikt die zelf veel detail hebben, voor het afstandsshot juist foto's die van verder af zijn genomen.

Virtuele winkels
Binnenkort kunnen er met Photosynth ook virtuele winkels gemaakt worden, een voorbeeld van een commerciële toepassing van het programma. Overigens is nog onduidelijk hoe deze speciale toepassing er precies uit gaat zien. Bij het maken van een driedimensionale weergave van een winkel is het namelijk niet mogelijk om gebruik te maken van foto's die door het publiek op internet zijn gezet. Een winkel wordt meestal niet door duizenden mensen op de foto gezet, zoals een toeristische plek. Een winkeleigenaar zal dus zelf voor fotomateriaal moeten zorgen.

Google
Gebruikers van Google Earth die inzoomen op het centrum van Amsterdam zien op een gegeven moment driedimensionale gebouwen verschijnen. De bron van deze afbeeldingen zijn modellen van gebouwen die geüpload kunnen worden via Google SketchUp. De oprichter vindt dat Microsoft Photosynth een andere aanpak kiest dan Google: bij Google is één bron de basis, terwijl bij Photosynth de massa tot een resultaat komt.

Demonstratie SeaDragon en Photosynth


Bron: Emerce.nl

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie