3D-foto's van verzetsfotograaf in Den Haag

steven 1033 0
In het Haags Historisch Museum is een tentoonstelling met 3D-foto's uit de Tweede Wereldoorlog te zien. De foto's van verzetsfotograaf Wim Berssenbrugge zijn in drie dimensies te bekijken met een speciale stereoviewer.

Wim Berssenbrugge fotografeerde de hofstad in kleur en in 'stereo'. Hierdoor is het mogelijk de beelden in 3D te bekijken. De foto's dienen door een speciale stereokijker bekeken te worden, waardoor de dubbele beelden zich voegen tot een driedimensionaal beeld.

Uniek is de foto van een lancering van een opstijgende V-2 raket nabij het Vredespaleis in Den Haag. Van de lancering van dit gevreesde Duitse wapen zijn nooit andere foto's gemaakt.

Ook andere, vaak bekende plekken in Den Haag, werden door Berssenbrugge in kleur vastgelegd: de euforie van de binnentocht van de geallieerden, de voedseldroppings en de verbranding van een complete inventaris van een Haags NSB-kantoor.

Wim Berssenbrugge leefde van 1918 tot 2007. Tijdens de oorlog was hij lid van een verzetsgroep en hield zich bezig met spionagewerkzaamheden.


afbeelding van steven

Steven Vos | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Steven