38 miljoen Adobe-klanten getroffen door cyberaanval

Ymke Frijters 2909 0
Veel meer klanten dan gedacht zijn de dupe van de Adobe-hack. Berichtten we begin deze maand nog dat er 2,9 miljoen gebruikers getroffen waren door de cyberaanval, nu blijkt dat de gegevens van 38 miljoen Adobe-klanten zijn buitgemaakt.

Op 3 oktober meldde Adobe op hun officiële blog dat er 2,9 miljoen klantgegevens zijn gestolen tijdens een cyberaanval. Er zijn volgens de softwaremaker versleutelde creditcardgegevens, login-data en andere persoonlijke gegevens onteigend. Het aantal getroffen klanten blijkt nu veel hoger dan 2,9 miljoen: blogger Bryan Krebs meldt dat dat het om accounts van 38 miljoen Adobe-gebruikers gaat.

Ook hebben hackers de broncode van diverse softwarepakketten weten te benaderen op de servers van Adobe. Uit de nieuwe informatie blijkt dat ze ook de broncode van Photoshop in handen hebben.

In totaal kregen de hackers 150 miljoen accounts in handen, maar veel daarvan waren inactief, of nepaccounts. De wachtwoorden en andere gegevens van de accounts zijn versleuteld. Er is volgens woordvoerder Heather Edell van Adobe tot nog toe geen teken van misbruik van accounts: 'Er is een lopend onderzoek naar het aantal getroffen inactieve, ongeldige en testaccounts. We zijn momenteel de inactieve gebruikers op de hoogte aan het brengen van de hack.'

Wat nu?

Adobe meldt dat de meeste getroffen gebruikers zijn geïnformeerd met de boodschap dat hun wachtwoord is gereset. Op de Adobe-website vind je een FAQ met vragen en antwoorden over de eventuele gevolgen van de hack.

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke