360cam filmt real-time in 360 graden

Jooshua Franssen 2952 0
De markt wordt tegenwoordig overspoeld met actioncamera's. Na het gigantische succes van GoPro zijn er veel fabrikanten die met hun eigen versie komen. Op de Photokina liepen we de 360cam tegen het lijf, die is net even anders dan de rest.

In plaats van de zoveelste actioncamera uit te brengen, heeft het Franse Giroptic een eigen camera ontwikkeld die filmt in 360-graden. Via Kickstarter werd eerder dit jaar een bedrag van bijna 1,5 miljoen dollar binnengehaald om de 360cam in productie te nemen. Het is het hoogste bedrag ooit voor een crowdfundingproject in Frankrijk. Op de Photokina treffen we de camera aan in hal 9.

Realtime 360-gradenvideo

Het idee van Giroptic was om iets te maken wat nog niet beschikbaar is. Een camera die in 360-graden filmt is niet uniek anno 2014. Met speciale rigs kun je bijvoorbeeld meerdere GoPro's ook met een hoek van 360 graden laten filmen. Het verschil zit hem in het feit dat de 360cam in realtime de beelden aan elkaar plakt, waardoor nabewerking niet meer nodig is.

Giroptic 360cam

Beladen met functies

De 360cam komt met een lijst aan functies en mogelijkheden, zoals de makers demonstreerden in een video op hun beurstand. Standaard komt de 360cam met wifi voor het draadloos instellen van je camera. Ook kun je beelden streamen over wifi, wat bijzonder is voor bijvoorbeeld evenementen. Het feit dat de camera in realtime de beelden aan elkaar plakt geeft ruimte voor talloze mogelijkheden. Een daarvan is interactief rondkijken op bijvoorbeeld een iPad, terwijl de camera in 360 graden filmt. Zo kun je zelf kiezen welke kant je op wilt kijken. Je zou verwachten dat de resolutie daar onder heeft te lijden, maar dat is niet het geval. Ons is verteld dat de kleine camera in 2K-resolutie met 30 beelden per seconden filmt. Foto's maken gaat weliswaar met langzamer, met 3 beelden per seconden, maar wel in 4K-resolutie.

Giroptic 360cam

Eigen software 

Met het maken van de 360cam is het bedrijf nog niet klaar. Ze zijn op dit moment bezig hun eigen software te ontwikkelen voor zowel mobiele apparaten als de pc. In een demonstratie die wij op de beurs te zien kregen, was het mogelijk om in de video in realtime rond te kijken. Op deze manier zal je geen twee keer op dezelfde manier naar een video kijken. Bovendien blijkt dat het bedrijf ondersteuning heeft ingebouwd voor de Oculus Rift, de virtual reality bril die momenteel in ontwikkeling is. Wij kregen de mogelijkheid om een demonstratievideo door de bril te bekijken en dat is een bijzondere beleving.

Giroptic 360cam
Een snapshot uit een demonstratievideo van het softwarepakket van Giroptic. We mogen de interface nog niet laten zien, maar met knoppen kun je de hoek van het beeld aanpassen en effecten toevoegen. Onderin zie je het 360-gradenbeeld uitgerekt als panorama.

Prijs en beschikbaarheid

Momenteel is de 360cam te pre-orderen voor een bedrag van 499 dollar. Een europrijs is nog niet beschikbaar. De makers laten ons weten te mikken op een prijs tussen de 349 en 449 euro. Vanaf november 2014 worden de eerste preorders geleverd, vanaf mei 2015 wil het bedrijf aan massaproductie van de 360cam beginnen.

360cam-prototype

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua