24 uur Koninginnedag met Melissa Scholten

Redactie 1006 0
Melissa Scholten wil de werkelijkheid zo realistisch mogelijk weergeven. Vooral op straat is ze altijd op zoek naar typische momenten en uitgesproken mensen. Wat begon met enkele kiekjes, mondde op die manier uit in een uitgebreide serie: 24 Hours Queensday.

Het waren enkel hilarische momenten rondom Koninginnedag; bij toeval hangt het werk van Melissa Scholten nu op een zes weken durende etalageroute door de straten van de Bellamybuurt in Amsterdam Oud-West. In dit  onbekende stuk van Amsterdam is een selectie uit de serie 24 Hours Queensday te zien, allemaal geschoten met een wegwerpcamera. 'Het idee is dat mijn foto's 24 uur per dag, zeven dagen per week te bezichtigen zijn en dat voelt speciaal en laagdrempelig', zegt Melissa enthousiast.

Met het simpele cameraatje dook Melissa de nacht van 29 April 2010 het centrum van Amsterdam in om alles te fotograferen wat ze tegenkwam. Na de soms nogal beschamende foto's van de nacht waren overdag vooral de vrijmarkten interessant gebied. 'Ik ben een route door de stad gaan lopen, waarbij ik het Vondelpark natuurlijk niet kon overslaan, en heb alles vastgelegd wat ik leuk vond.' Haar keuze voor een wegwerpcamera is niet geheel verrassend: pure en eerlijke foto's, dat is waar het voor haar om gaat. 'Daarnaast is hij zo lekker licht' , voegt de jonge Amsterdamse er met een glimlach aan toe.


'Als ik het maar leuk vind'

Al sinds haar studietijd doet Melissa niet anders dan fotograferen wat ze leuk vindt. Haar belangstelling ligt vooral bij subculturen. 'Mijn interesses zijn breed, waardoor ik gemakkelijk in aanraking kom met verschillende groepen. Natuurlijk zoek ik ze ook wel eens op, ik heb toch een soort ''wish list'.' Daarnaast  experimenteert ze met verschillende camera's, waaronder met Polaroid, Holga, digitaal en analoog. Schieten op een rolletje heeft haar voorkeur. 'Vooral de rauwe kleuren en het contrast vind ik tof, je hoeft er niets meer aan op te leuken.' Doen wat ze leuk vindt staat dus centraal: 'Ik sta hier waarschijnlijk anders in dan andere fotografen; onderscheidend zijn is niet mijn doel.' En dat ze zich daarmee juist wel onderscheidt is te zien aan het succes van haar tweede solo-expositie georganiseerd door stichting BEP.


Foto's © Melissa Scholten - 24 Hours Queensday

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie